Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (2023)

Ongeveer 8 maanden geleden kocht ik een stuur van eBay met de verwarmingsoptie erop van een autokerkhof in Canada. Ik werd toen vastbesloten om het stuur volledig achteraf aan te passen aan zoveel mogelijk OEM-specificaties. Hier is een volledige doe-het-zelf op een achteraf gemonteerd stuur, dat u voor alle Subaru-modellen kunt gebruiken. De DIY is gedaan op een Subaru Crosstrek Premium 6MT uit 2018.

Vrijwaring:
Ik ben geen elektricien of professional, dus beschouw mijn verklaringen alstublieft niet als religieus. Ik ben gewoon een jonge doe-het-zelver die graag aan zijn auto sleutelt. Houd er rekening mee dat dit project de hermontage van belangrijke onderdelen van de airbag van de bestuurder inhoudt, dus probeer het niet als u zich niet op uw gemak voelt bij het rommelen met dit spul. Bovendien maakt dit hoogstwaarschijnlijk alle garanties op interieuronderdelen van de auto ongeldig.

Onderdelen:
Ten eerste raad ik af om een ​​volledige OEM-retrofit van een verwarmd stuurwiel uit te voeren, aangezien dit u meer dan $ 3000 zou kosten. Zoals beschreven in deze DIY, heb ik het project echter veel goedkoper uitgevoerd door enkele gebruikte onderdelen te gebruiken, zoals hieronder beschreven. Ik weet niet 100% zeker of je dit allemaal nodig hebt of niet. Het onderdeelnummer van het stuurwiel zelf kan met al het andere komen. Niet zeker.

Stuur:

 • Stuurwiel montage

Ik geloof dat het verschil tussen de twee stuurwielen aan de onderkant het leer is. Ook weet ik niet zeker of de twee stuurwielen aan de onderkant passen op de Crosstrek. Ik weet dat de boswachter en Crosstrek hybride dat doen. Als ik dit deed, zou ik het zeker bij iets met witte stiksels houden, omdat het hoogstwaarschijnlijk niet veel zou contrasteren. Als iemand goed is met Subaru-onderdeelnummers, kunt u hoogstwaarschijnlijk de nummers decoderen voor de Canadese Crosstrek en Impreza verwarmde stuurwielen met rode of oranje stiksels. Ook heb ik geen idee wat het verschil is tussen de limited en de touring verwarmde wielen. Misschien is het het leer of de materialen? Wat het ook is, het maakt het wiel veel duurder. Dat is nog steeds niet zo erg als de boswachter en Crosstrek kosten. Dat snap ik ook niet.

 • Schakelaar stuurverwarming -
  • Crosstrek (rode achtergrondverlichting) -83158FL020- 67.37
  • Forester (witte achtergrondverlichting) -83158SJ010- 67.37
  • Outback, Legacy, Ascent (witte achtergrondverlichting) (weet niet zeker waarom dit ook bij de beklimming past aangezien het blauwe achtergrondverlichting heeft) -83158XC01A- 22.68

Je hebt eenvoudig toegang tot andere schakelaars van verschillende Subarus met verschillende achtergrondverlichting, zoals wit van de Outback of blauw van de Ascent. Ik vraag me ook af of de achtergrondverlichting een lamp heeft die van kleur kan veranderen. Als je je stuur van een autokerkhof haalt, weet dan dat alle andere modellen behalve de Crosstrek en Impreza een ander achtergrondverlichtingssysteem gebruiken. Als iemand zou kunnen uitleggen waarom spullen van de Crosstrek en Forester zo duur zijn, zou dat op prijs worden gesteld.

 • Stuurwielverwarming ECU -

Ik zal meer informatie geven over de ECU, het belang ervan en het gebruik ervan in de doe-het-zelfzaak.

 • Adapterkabel stuurverwarming -

SI-Drive loopt via dezelfde alternatieve externe connector als het verwarmde stuurwiel. Dus de verschillende connectoren. Ik weet niet precies hoe de SI-Drive en het verwarmde stuur met elkaar verbonden zijn, of wat de exacte verschillen zijn tussen de twee adapterkabels, maar ik geloof dat het vrij eenvoudig is. Hier is het verwarmde stuurwieldiagram van de Crosstrek, dat volgens mij universeel is voor alle huidige modellen die worden aangeboden met een verwarmd stuurwiel. Ik zal proberen deze afbeelding meer uit te leggen in de DIY.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (1)

 • Stuurbediening (optioneel) (voegt achtergrondverlichting toe aan de verwarmingsknop)
  • Modellen met Eyesight en SI-Drive (Crosstrek 18-20) (rode achtergrondverlichting) -83154FL300- 175,50
  • Forester (witte achtergrondverlichting) -83154SJ080- 175,50
  • Legacy & Outback (witte achtergrondverlichting) -83154AN00A- 111.47
  • Ascent (blauwe achtergrondverlichting) -83154XC02A- 102.18

Als je een niet-SI Drive-model hebt, kun je deze nog steeds kopen en de bedieningselementen gewoon niet gebruiken. De reden dat dit moet worden vervangen, is dat de stuurbediening de achtergrondverlichting op de verwarmde stuurwielknop aanstuurt. De onderstaande afbeelding toont de 2-pins connector die vanaf de zijkant aftakt met de cruise control-knoppen (sorry, het is niet zo geweldig). Als u naar het bedradingsschema verwijst, is het A3 en A1 in de rechterbovenhoek. Dat stuurt de achtergrondverlichting naar de knop op het stuur. Ik heb de besturing getest om te zien of het werkt zonder de 2-pins en dat doet het. Ik kan geen onderdeelnummer vinden met de 2-pins uitgang die het verwarmde stuur van stroom voorziet voor modellen zonder Eyesight. Iemand die beter is met onderdelen dan ik zou het waarschijnlijk kunnen vinden. Ik weet niet 100% zeker of een van deze wordt geleverd met de 2-pins. Ik ben me ervan bewust dat de Crosstrek voor het jaar 2021 een iets andere set bedieningselementen op het stuur heeft, maar ik betwijfel of het enig verschil zal maken (voornamelijk alleen andere symbolen). Nogmaals, ik kan voor het leven van mij niet begrijpen waarom de prijzen allemaal iets anders zijn. Het zijn vrijwel allemaal dezelfde connectoren. Ik mis hier waarschijnlijk iets.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (2)

 • Stuurhoes doorgesneden
  • Modellen met Eyesight en schakelpeddels (Crosstrek & Forester) -34317FL070- 14.65 uur
  • Beklimming, Legacy, Outback -34317FL15A- 9.12

Voor modellen met Eyesight en schakelflippers verkoopt Subaru wel een voorgesneden achterwielhoes met gaten voor de verwarmde stuurwielknop en de bedieningselementen voor het display die op Eyesight-modellen zit (ik ben er vrij zeker van dat dit het geval is). Voor niet-zichtbare en/of niet-paddle-shifter-modellen moet u een gat in de zijkant van de hoes maken voor de verwarmde bedieningselementen. Als alternatief kunt u schakelflippers en/of schermbedieningen kopen en deze toevoegen om de gaten te bedekken. Dit kan met een Dremel worden gedaan en is hoogstwaarschijnlijk vrij eenvoudig.

Externe connectoren:
Klokveer:

Dit is vrij eenvoudig. Met deze klokveer kunt u de verwarmde stuurwielconnector op de klokveer aansluiten. Een video voor installatie is voorzien in de DIY.
Relaiscircuit:

Verwarmde stuurwiel Clockspring Connector:

Als je dit bij een Crosstrek doet, is het vrijwel onmogelijk om een ​​volledige kabelboom voor het dashboard te vinden, die nodig zou zijn om een ​​goed OEM-circuit voor dit verwarmde stuur te maken. Bovendien zou de kabelboom extreem duur zijn. Dit is onderdeel van een goedkopere en eenvoudigere oplossing. Gebruik gewoon een eenvoudig relais van Amazon zoals deze. Het is realistisch gezien extreme overkill, en je zou waarschijnlijk iets veel kleiners en compacters kunnen doen. Nadat ik deze doe-het-zelfzaak heb gedaan, zal ik de mijne waarschijnlijk op een gegeven moment veranderen in een kleinere.
Externe connector naar klokveer (van de externe connector aan de achterkant van klokveer naar relais):
Deze connector was voor mij het moeilijkst te vinden, aangezien Subaru zoiets niet maakt en zijn leveranciers (Yazaki en anderen) het niet aan het publiek aanbieden (ik kon er geen vinden in mijn zoekopdrachten). De eerste afbeelding toont de locatie van de connector op de klokveerconstructie. De tweede afbeelding laat zien hoe deze connector eruit ziet. Bij elk model met SI-Drive en/of een verwarmd stuur wordt deze connector in ieder geval op de auto gemonteerd. U moet deze connector ergens vandaan halen als deze momenteel niet in uw auto zit, hoogstwaarschijnlijk van een autokerkhof. Maak je geen zorgen of de connector van een auto met een verwarmd stuurwiel is of niet, want het enige dat absoluut essentieel is, is dat je de connector hebt. Aangezien deze standaard 090 II Yazaki-terminals herbergt, en het is vrij standaard, zal dezelfde connector waarschijnlijk op andere Japanse producten zitten. Ik wist echter niet waar ik op moest letten, dus uiteindelijk bestelde ik er gewoon een van een 19-boswachter van een Californisch autokerkhof.

SPANNENDE UPDATE! - Ik was op zoek naar andere connectoren voor een ander project, en ik kwam een ​​manier tegen waarop je gemakkelijk online connectoren kunt vinden door de seriecode op de connectorbehuizing te zoeken. In dit geval stond op degene die ik van het autokerkhof kocht "12A94". Ik deed een snelle Google-zoekopdracht en wat graafwerk, en vond uiteindelijk een Toyota-PN met de tekst 90980-12A94 (ook bekend als 9098012A94). Ik keek rond en vond een Japanse website met een afbeelding van de connector in de verpakking en het is de exacte! Ik heb een link toegevoegd naar de website van Toyota voor het onderdeel. Het is erg goedkoop voor $ 8.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (3)

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (4)
Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (5)

Connectoraansluitingen (alleen nodig als de connector waarnaar hierboven wordt verwezen geen verwarmde stuurwielkabels heeft)
090II niet-verzegelde serie contactdoos- 0,16 elk
De terminals die ik voor deze connector heb gebruikt, zijn Yazaki 090 II-terminals. Dit is de website waar ik het gekocht heb. Als je alleen 090 II opzoekt, zul je er waarschijnlijk een paar vinden. Ze komen vrij vaak voor in Japanse auto's. Ik zal je later laten zien hoe je ze kunt gebruiken.

Kosten voor Crosstrek/Forester:
$ 1.338,47
Het goede nieuws is dat u dit project veel goedkoper kunt maken door van andere websites enz. Te kopen (alle vermelde prijzen zijn afkomstig van de Subaru OEM-site). Als je het niet erg vindt om witte achtergrondverlichting op je stuur te hebben of blauwe stiksels te hebben, kun je veel besparen en het terugbrengen tot ongeveer 500, zolang je de externe connector naar de klokveer kunt vinden.

Hoeveel heeft dit project me gekost:
Stuurwiel (inclusief ECU, knop en bedrading) - 63,98
Clockspring (dezelfde waarnaar hierboven wordt verwezen) ~ 160,00
Stuurwiel adapter snoer (ik heb in mijn onhandigheid degene kapot gemaakt die bij het stuur zat) ~ 10.00
Connector gaat naar de achterkant van de klokveer ~ 60.00 (ja, ik weet het. Ik kon er geen vinden. Probeer in het zuiden te wonen en op autokerkhoven naar Subarus te zoeken)
090 II Yazaki-terminals 18-22 gauge x30 ~ 4,00 ze waren ongeveer 16 cent per stuk, dus ik zei waarom niet. Neem contact met me op als je wat wilt
IWISS Open Barrel Terminal Crimper - 16.00 Ik heb ze bij Amazon gekocht omdat ik net geen Open Barrel Terminal Crimpers meer had
Totaal ~ 310 zonder belasting

doe-het-zelf:
Benodigd gereedschap en onderdelen:
Kunststof afwerkgereedschap
Open Barrel Terminal Crimper (een geleverd in mijn projectkosten)
Basis crimper
Platte schroevendraaier (middelgroot en extra klein formaat)
Philips Schroevendraaier
17 mm dopsleutel met verlengstuk (aanbevolen om een ​​halve-inch aandrijving of een breekijzer te gebruiken)
Draadsnijders
Draadstrippers
Dremel (optioneel)
T25 of vergelijkbare schroevendraaier
Bout en moer (optioneel)
Elektrische tape
Relais
T-kranen
18 gauge autodraad (of vergelijkbaar)
Spanningslezer
Klokveer:
Youtube video:Clockspring 10-14 Subaru Outback
Ik heb deze YouTube-video gebruikt om mijn klokveer te vervangen. Het is vrij eenvoudig. Als de link niet werkt, is het een video gemaakt door 1AAuto. De outback gebruikt dezelfde klokveer als modellen met deze stijl van het stuur.

Nieuw wiel in elkaar zetten:
U moet beginnen met het samenstellen van uw wiel door de stuurwielverwarmingsknop, de stuurwiel-ECU en de stuurwielverwarmingsdraad op de achterste stuurwielkap te installeren.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (6)

Op de eerste afbeelding ziet u hoe u de knop voor het verwarmde stuur monteert. Er zitten een paar clips op de knop die hem op de achterkant van de stuurhoes houden. Als u er een hebt gekocht die voorgesneden is, kunt u eenvoudig de verwarmingsknop en de bedieningselementen van het infoscherm in de juiste sleuven plaatsen. Het wordt vastgehouden door een schroef die later zal worden bevestigd. Als u een aangepast gat zaagt, meet u de afdekking naar buiten en zorgt u ervoor dat het gat de juiste maat heeft. Snijd het met een Dremel die het plastic niet zal breken. Het is een beetje onhandig omdat er een bocht in de klep zit in het midden waar je de knop insteekt, maar het zou nog steeds vrij eenvoudig moeten zijn.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (7)

Neem vervolgens de twee schroeven die bij de ECU en de ECU zijn geleverd en monteer ze op de achterkant van het stuur. Zorg ervoor dat je dit doet voordat je de bedieningselementen op het infoscherm linksonder installeert (als je die hebt).

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (8)

Leid vervolgens de stuurverwarmingsdraad door de achterklep zoals u op deze foto ziet. Leid de draden zo aan de zijkant naar boven en leg ze dan allebei onder de verwarmingsknop. Steek de connector aan de rechterkant op de kleinere connector op de verwarmingsknop. Installeer de connector aan de linkerkant op de ingang aan de bovenkant van de ECU.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (9)

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (10)
Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (11)
Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (12)

Plaats vervolgens het stuurwiel op de achterkant. Zorg ervoor dat de kabels voor het verwarmde stuurwiel en de stuurbediening goed gemonteerd zijn. Als je naar de bovenkant van het stuur kijkt, zie je dat de kabel die beide zijden van de bedieningselementen verbindt, aan de bovenkant loopt. Zorg er bovendien voor, zoals te zien is in de tweede, derde en vierde afbeelding, dat de connectoren die van de bedieningselementen komen, respectievelijk naar de bedieningselementen van het infoscherm en de bedieningselementen van het verwarmde stuur gaan, en dat alle kabels verkeerd zijn aangesloten. Monteer de twee rode schroeven. Neem vervolgens de onderste zilveren kap van uw oude stuurwiel naar uw nieuwe stuurwiel. Installeer daarna de derde schroef in blauw.

***BELANGRIJK
Ik heb geen installatie-instructies voor de stuurwielknoppen of de schakelpeddels, maar die installatie moet op dit punt in het proces ook gebeuren. Het zou vrij eenvoudig moeten zijn om te doen. Het zijn in totaal 4 schroeven om de schakelpaddles te installeren als je dat wilt. De connector loopt via de achterkant van de stuurhoes naar voren.

Hierna ben je klaar met deze stap.

Stuurwiel verwijderen en relais installeren:

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (13)

Er zijn 3 gaten aan de achterkant van het stuur (waar de rode cirkels zijn). Steek de schroevendraaier in het gat en duw hem naar beneden. Je moet misschien een beetje rommelen, maar als je eenmaal een klik hoort en voelt, heb je hem goed losgekoppeld.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (14)

Nadat dit op alle drie de gaten is gedaan, verwijdert u de airbag. Er zijn 3 connectoren op de airbag zelf, die allemaal worden verwijderd. Als u van achteren komt, plaatst u het platte mes tussen het oranje lipje en de airbagconnector. Trek omhoog en het oranje lipje zou mee moeten bewegen. Doe dit voor beide connectoren.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (15)
Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (16)
Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (17)

Voor de blauwe massaconnector drukt u op het zilveren lipje aan de bovenkant van de connector en trekt u het eraf. Trek vervolgens de airbagconnector eruit. Het heeft misschien een beetje aanmoediging nodig.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (18)

Verwijder de connectoren van de achterkant van het stuurwiel, inclusief die voor het verwarmde stuurwiel, de schakelpeddels en de stuurwielbedieningen.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (19)

Neem vervolgens uw 17 mm verlengde sleutel en verwijder de moer die het stuur op zijn plaats houdt.
Haal het stuur eruit.

Modeljaren 2018 tot 2023 - OEM verwarmd stuurwiel... (20)

Verwijder de twee schroeven die de kappen rond de stuurkolom op hun plaats houden. Steek daarna uw plastic trimgereedschap in de opening tussen de twee kappen en verwijder de bovenklep. Het zit bovenop de stuurkolom (PROBEER HET NIET TE VERWIJDEREN). Trek de onderste helft van het deksel naar beneden en het zal volledig loskomen van de kolom.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated: 10/06/2023

Views: 5938

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.