Lederen stuurwiel reinigen (vuil, plakkerig of vettig) | DetailDIY (2023)

HULP
DETAILDIY
& DEEL

 • Staf Schrijver
 • 27 augustus 2021
 • Staf Schrijver
 • 27 augustus 2021

HELP DETAILDIY & DEEL

Verklaring van gelieerde openbaarmaking

Als het gaat om het reinigen van leer op een stuurwiel of ergens anders in het interieur van uw auto of vrachtwagen, zou u een vies geheimpje moeten kennen. Leer in auto's en vrachtwagens is tegenwoordig voorzien van een beschermlaag. Deze laag beschermt het leer tegen slijtage en maakt het gemakkelijker schoon te maken. Dus mijn punt is dat je eigenlijk nooit in contact komt met het echte leer. Wat je aanraakt, is een vinylachtige coating die op het leer wordt aangebracht. Je hoeft je leer niet echt anders te behandelen dan vinyl. Ik moet er rekening mee houden dat er waarschijnlijk enkele duurdere voertuigen zijn die kunnen worden geleverd met ongecoat leer, maar ze zijn vrij zeldzaam. Gecoat leer is eigenlijk een veel slimmere keuze.

Dus waarom zijn er zoveel reinigings- en verzorgingssets voor leer op de markt? Nou, de meeste mensen realiseren zich niet dat leer gecoat is en eerlijk gezegd werken ze nog steeds. Ze zijn gewoon niet echt leer aan het schoonmaken, maar de beschermende coating. Hoewel je ons artikel over moet lezenleren stoelen reinigen met een Magic Eraser.

Leerreinigingskits helpen uw stuur weer in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen en de leerconditioner brengt de leergeur terug in uw interieur, zelfs als deze niet door de coating kan dringen om het leer daadwerkelijk te conditioneren.

Lederen stuurwiel reinigen

 1. Spray leerreiniger op een goede leerreinigingsborstel
 2. Schrob het stuur zonder overmatige kracht te gebruiken
 3. Veeg de overtollige leerreiniger weg
 4. Breng leerconditioner of UV-beschermingsmiddel aan

Hoe maak je een plakkerig lederen stuurwiel schoon

Soms kan een stuur erg vies worden en een plakkerig gevoel krijgen. Als dit jouw situatie is, zou een eenvoudige allesreiniger of wat water en zeep en een borstel voldoende moeten zijn.

Als je te maken hebt met een bijna lijmachtig plakkerig stuurwiel, is het ofwel geen leer en is het door UV beschadigd vinyl, of is het gecoat leer met een UV-beschadigde coating. In deze tweede situatie breken de kunststoffen in het vinyl of de coating af door ultraviolette straling. Oliën sijpelen uit de kunststoffen en creëren een plakkerig oppervlak.

U moet de lijmachtige resten op het oppervlak verwijderen en daarna een beschermende laag aanbrengen om te voorkomen dat de schade aanhoudt.

Wat je nodig hebt:

 • Ontvetter
 • Borstel met harde haren of Scotch Brite-pad
 • Wegwerp winkelhanddoeken
 • Plastic Trim Restorer of Interieur UV Protectant

Stap 1: Spray je reiniger op je penseel

Zorg er om te beginnen voor dat je je schoonmaakmiddel en iets om het stuur mee af te vegen bij de hand hebt. Afhankelijk van de staat van het stuur, wil je beslissen of een borstel of Scotch Brite-pad de beste keuze is.

Mijn favoriete schoonmaakborstels zijn de OXO Good Grips Deep Clean Brush-set. Ze zijn geweldig om in naadranden en openingen te komen. Een ander geweldig hulpmiddel voor het verwijderen van de kleverige coating is een Scotch-Brite-pad. Breng het product aan op je borstel of schrobpad in plaats van op het stuur. Het voorkomt overspray en beperkt het weglopen van ontvetter in spleten rond het stuur. Je wilt niet dat het in de elektronica of andere gevoelige gebieden terechtkomt.

Stap 2: schrob het stuurwiel

Zorg ervoor dat u op één gebied tegelijk werkt om een ​​schone en uniforme afwerking te garanderen. Het willekeurig schrobben van het wiel kan resulteren in een vlekkerig en niet-uniform uiterlijk. Het wordt aanbevolen om het wiel op dezelfde manier te reinigen als het polijsten van een auto. Je moet in kleine gebieden werken. Zodra één plek grondig is schoongemaakt, moet u doorgaan naar de volgende sectie.

Pas op dat u niet te hard poetst of schrobt. Als u het oppervlak te veel wegslijt, kan het stuur verkleuren en beschadigd raken. U probeert alleen de kleverige oppervlaktecoating te verwijderen

Stap 3: Veeg het residu weg

Veeg eventueel achtergebleven reinigingsmiddel weg nadat u tevreden bent met het gebied dat u hebt schoongemaakt. U kunt het beste een wegwerphanddoek gebruiken. Je wilt niet iets mooiers verpesten, zoals een microfiber detailleringshanddoek. Zorg ervoor dat u veegt terwijl u bezig bent. Als u dat niet doet, kunnen de reiniger en het residu opdrogen en krijgt u moeilijk te verwijderen smurrie.

Stap 4: Breng verbanden of beschermers aan

Zodra alle kleverige oppervlaktecoating is verwijderd, brengt u een hoogwaardige UV-bescherming aan.

Een hoogwaardige UV-beschermer die we ten zeerste aanbevelen, is Aerospace 303 Protectant. Hoewel het een uitstekend product is, moet je het vaak opnieuw aanbrengen, omdat het stuur duidelijk zwaar wordt gebruikt en de beschermer snel zal slijten.

Gebruik voor een duurzamere oplossing een trimhersteller als het oppervlak van vinyl of plastic is. Restaurateurs van kunststof sierlijsten worden meestal gebruikt om door de zon beschadigde kunststof buitenbekleding te herstellen, maar ze kunnen ook kunststoffen binnenshuis herstellen en beschermen. Ze moeten ook aanzienlijk langer meegaan aan de binnenkant dan aan de buitenkant.

Onze favoriete trimhersteller is Cerakote Trim Coat. Het gaat niet alleen langer mee dan de concurrentie, het ziet er ook beter uit dan de meeste.

Hoe u uw glanzend lederen stuur er weer als nieuw uit kunt laten zien

De afwasmiddel- en magische gummethode

Afwasmiddel kan worden gebruikt om vuil, olie, vlekken of glans van het leeroppervlak te verwijderen. Het is zowel veilig als eenvoudig te gebruiken. De dingen die nodig zijn om uw lederen stuurwiel met succes schoon te maken, zijn onder meer:

 • Afwasmiddel
 • Microvezel handdoek
 • Warm water
 • Magische gum

Zo kun je veilig de glans van je leren stuur verwijderen met zeep en een magische gum:

 1. Voeg in een bak met lauw water een paar druppels afwasmiddel toe en laat een mooi zeepachtig schuim ontstaan.
 2. Neem een ​​beetje van het zeepsop op met uw microvezeldoek en wring het uit. Om te voorkomen dat er water in de elektrische onderdelen van het stuur komt, moet u ervoor zorgen dat de microvezel voldoende wordt uitgerold zodat er geen water uit loopt bij het reinigen van het stuur. .
 3. Gebruik nu je microvezelhanddoek om het leren oppervlak te schrobben, en zorg ervoor dat je daarbij wat spierkracht gebruikt.
 4. Soms kan het leer gewoon goed worden schoongemaakt om de glans te verwijderen, maar als dat niet het geval is, gebruik dan voorzichtig een magische gum om het oppervlak te polijsten en de patina te verwijderen.
Lederen stuurwiel reinigen (vuil, plakkerig of vettig) | DetailDIY (1)

Redenen waarom een ​​lederen stuurwiel glanzend wordt

Patina – leer wordt glanzend naarmate het ouder wordt

Na verloop van tijd ontstaat patina op uw stuur door gebruik. Je handen en de oliën en het vuil die eraf komen, polijsten het leeroppervlak en creëren het glanzende uiterlijk. Soms kunnen alleen de olie- en vuilophoping de glans veroorzaken. Vaker wel dan niet is de glans niet alleen een oppervlaktelaag van olieachtig vuil, maar een daadwerkelijke slijtage van het leren oppervlak.

Regelmatig schoonmaken is de beste verdediging tegen olie- en vuilophoping. Uiteindelijk zal regelmatig gebruik patina veroorzaken, maar een magische gum kan de patina wegpoetsen. Wees gewoon niet te agressief. Je wilt de beschermende coating bovenop het leer niet wegslijten. Je probeert gewoon lichtjes over het oppervlak te schuren.

Zonlicht

Auto's worden vaak verschroeid door de zon en de regio rond het dashboard - duidelijk inclusief het stuur - krijgt de dupe van het misbruik. Wanneer de zon op het lederen stuurwiel valt, breekt UV-straling het leer en eventuele beschermende coating die op het leeroppervlak is aangebracht af. Dit kan het ontstaan ​​van patina helpen versnellen.

Het aanbrengen van een zonnescherm in uw voorruit wanneer u buiten in direct zonlicht parkeert, zal uiteraard een groot verschil maken. U kunt ook overwegen om uw ramen te tinten, zelfs uw voorruit. Hoewel ik geen enkele donkere tint op je voorruit zou aanbevelen, zijn er enkele UV-blokkerende tinten die doorzichtig zijn en die de UV-stralen blokkeren en ook helpen om het interieur van je auto of vrachtwagen koeler te houden wanneer deze in direct zonlicht geparkeerd staat.

Hoe maak je een wit lederen stuurwiel schoon

Als u wit leer heeft, moet u dit beschermen met een lederen beschermer. Het helpt het leer schoon te houden en voorkomt dat vuil zich ophoopt door te voorkomen dat de lichaamsvetten van uw handen de lak afbreken. Als je je witte leer regelmatig schoonmaakt, veeg je al het vuil of lichaamsvet weg dat zich op het oppervlak heeft opgehoopt.

De methode voor het reinigen van wit leer versus elk ander leer is hetzelfde. Volg gewoon dezelfde stappen die we hierboven hebben beschreven. Het enige verschil tussen het onderhoud van wit leer en elke andere kleur is dat je wit leer vaker moet schoonmaken om het er onberispelijk uit te laten zien.

Deze routine van 5 minuten helpt je om je wit lederen stuurwiel in goede conditie te houden. Het voorkomt de opeenhoping van vergelend vuil van uw witte leer en helpt vroegtijdige slijtage van het stuurwielleer te voorkomen.

Kan een versleten lederen stuur worden hersteld?

Wanneer het leer van uw autostuur versleten is, heeft zelfs een grondige reiniging en het gebruik van een leerconditioner niet veel effect. Er zijn echter methoden om versleten leer op uw voertuig te genezen, of u nu net een gebruikte auto met een afbladderend stuur heeft gekocht of uw stuur al jaren niet hebt schoongemaakt en onderhouden.

Zelf een leren stuur opknappen

Dit is wat je nodig hebt om een ​​afgebladderd lederen stuurwiel op de juiste manier te herstellen:

 • grote doek of zeildoek (om het gebied rond uw dashboard te beschermen)
 • Schilderstape
 • Alcoholdoekjes
 • Schuurpapier met korrel 400
 • Wegwerp vodden
 • Leer vulmiddel
 • Leer kleurstof
 • Spons
 • Handschoenen
 • Stap 1: het interieur van uw auto bedekken

Het kan rommelig zijn bij het opruimen van de afbladderende stukjes leer. Je wilt ook geen leervulmiddel ergens krijgen waar het niet zou moeten zijn. Een plastic dekzeil, laken of een andere beschermende barrière rond uw dashboard bevestigen is een slimme zet die uw dashboard beschermt en het opruimen gemakkelijker maakt.

 • Stap 2: Het stuurwiel grondig reinigen

Het stuur van een auto is ongetwijfeld het smerigste onderdeel in de cabine van het voertuig. Na verloop van tijd verzamelt een stuurwiel olie, vuil en ander vuil op uw handen. Gebruik een doekje op basis van ontsmettingsalcohol om het hele oppervlak van het stuur schoon te maken, niet alleen het gedeelte dat u gaat repareren. Herhaal de reinigingstechniek totdat de onzuiverheden op het wiel zijn verwijderd.

 • Stap 3: De andere delen van uw stuur bedekken met plakband

U wilt de niet-lederen elementen van het stuur bedekken, zoals plastic onderdelen, knoppen of essentiële plaatsen, nu u de andere onderdelen van de auto hebt bedekt. De reinigings- en kleurchemicaliën die u gaat gebruiken, kunnen deze stukken verkleuren en vlekken geven.

 • Stap 4: Schuren van het leer

Breng vervolgens een vel schuurpapier met korrelgrootte 400 aan op het stuur en verwijder de vlokken met wat elleboogvet. Het exfoliëren van het leer en het verwijderen van leerschilfers laat microscopische krasjes achter die de leervuller helpen hechten.

 • Stap 5: de gaten opvullen met vulstoffen

Neem de leerplamuur en breng deze aan op de ongelijke delen van het wiel, druk met uw handen naar beneden om de plamuur volledig in te pakken en een glad oppervlak te creëren.

 • Stap 6: Avondje uit

Gebruik nu schuurpapier met korrel 400 om het wiel opnieuw te schuren, waarbij u vooral let op de plaatsen waar u leerplamuur hebt gebruikt. Dit zal helpen om het vulmiddel in te pakken en je een mooie gladde afwerking te geven.

 • Stap 7: het wiel schoonvegen

Verwijder schilferend leer, schuurpapier of plamuurresten die zich op het wiel hebben opgehoopt. Eventuele vlokken of korrels die achterblijven, kunnen ertoe leiden dat de volgende stap wordt weggegooid, dus wees nauwkeurig.

Kun je Clorox-doekjes op een leren stuurwiel gebruiken?

Clorox-doekjes zijn desinfecterende doekjes die ideaal zijn voor het verwijderen van allergenen, het reinigen en desinfecteren van oppervlakken terwijl ze een fantastische geur achterlaten. Als je een auto hebt met een lederen interieur, inclusief stuur en stoelen, kun je deze het beste niet schoonmaken met een Clorox-doekje. Een Clorox-doekje kan iets agressiever zijn dan een echte leerreiniger. Leerreiniger is een veiligere keuze. Als u toch een Clorox-doekje gebruikt, moet u er achter gaan met een leerreiniger en leerconditioner.

Kun je alcohol gebruiken om je lederen stuur schoon te maken?

Ontsmettingsalcohol kan worden gebruikt, maar het zou niet uw eerste keuze moeten zijn. Gebruik alleen ontsmettingsalcohol als u iets agressievers nodig heeft om een ​​moeilijk schoon te maken plek aan te pakken.

Als je klaar bent met het reinigen van het leer met alcohol, raad ik je aan om het opnieuw te behandelen met een goede leerreiniger en leerconditioner.

Tips voor het reinigen en onderhouden van lederen stuurwielen

Omdat stuurwielen broedplaatsen kunnen worden voor verschillende ziektekiemen en bacteriën, is het verstandig om ze regelmatig schoon te maken en te detailleren. We hebben hieronder enkele suggesties opgenomen voor detailers die hun stuur een grondige schoonmaakbeurt willen geven:

 1. Gebruik voor alle reguliere oppervlakken een interieurreiniger en een microvezeldoek
 2. Gebruik een lederen reinigingsborstel voor hardnekkig vuil om de grond en hardnekkig vuil te verwijderen
 3. Gebruik een stoomreiniger op leer is een geweldige truc om moeilijk leer schoon te maken en om de oppervlakken van uw auto te steriliseren.
 4. Eindig altijd met een goede beschermer zoals Aerospace 303 met een verse microvezeldoek om te beschermen tegen UV-schade.

Afsluiten!

Als u deze handleiding nuttig vond, wilt u misschien enkele van onze andere leerverzorgingsartikelen bekijken. We zijn dieper ingegaan op de volgende onderwerpen:

 • Magische gum op lederen autostoelen
 • Hoe een afbladderend lederen stuurwiel te repareren
 • Hoe een gescheurd leren autostoeltje te repareren

In dit artikel

Vond je dit artikel nuttig? Help ons en deel het.

gerelateerde artikelen

Vingerafdrukken van het aanraakscherm van een auto reinigen (veilig)

Staf Schrijver18 februari 2022

Autoreinigingsslijm maken (4 manieren)

Staf Schrijver16 februari 2022

Hoe bekerhouders in autoconsoles schoon te maken (plakkerige morsingen)

Staf Schrijver16 februari 2022

Waterstofperoxide gebruiken om autostoelen schoon te maken (doe-het-zelf vlekverwijderaar)

Staf Schrijver15 februari 2022

Hoe te reinigen tussen autostoelen en middenconsole (goed)

Staf Schrijver14 februari 2022

Wat te gebruiken in plaats van Armor All (alternatieven)

Staf Schrijver27 november 2021

Vingerafdrukken van het aanraakscherm van een auto reinigen (veilig)

Staf Schrijver18 februari 2022

Autoreinigingsslijm maken (4 manieren)

Staf Schrijver16 februari 2022

Hoe bekerhouders in autoconsoles schoon te maken (plakkerige morsingen)

Staf Schrijver16 februari 2022

Up-to-date blijven

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe tips, how-to's en reviews.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 05/12/2023

Views: 5871

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.