Hori Force Feedback racestuur DLX review (2023)

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is om twee belangrijke redenen een belangrijk racestuur.

Het is het eerste forcefeedback-wiel dat we van Hori hebben gebruikt, en het is de eerste keer in tijden dat we een nieuwe concurrent deze specifieke ring zien betreden.Logitech, Thrustmaster en Fanatec zijn al jaren de enige grote namen in de mainstream-wielen. We kunnen nu Hori aan die lijst toevoegen.

Hori heeft het hier niet verprutst. Er zijn geen "slechte" forcefeedback-racesturen en het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is een enorme stap voorwaarts ten opzichte van standaard Hori-modellen zoals de RWA.

Het kan echter worstelen met gevestigde lijnen zoals de Logitech G920/G923 en de uitstekende Thrustmaster T300 RS/TX.

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX maakt gebruik van een betrouwbare maar niet helemaal soepele geared force feedback, zoals de wielen van Logitech. En heeft vrij eenvoudige pedalen, zoals de instapsets van Thrustmaster. We vinden ook dat de kracht van de forcefeedback enigszins ontbreekt, hoewel degenen die nieuw zijn met deze wielen waarschijnlijk tevreden zullen zijn na het aanpassen van in-game instellingen.

Dit is een bewonderenswaardige eerste poging tot een modern forcefeedback-racestuur van Hori, maar zou niet onze nummer één aanbeveling zijn, tenzij je vindt dat het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX voor een mooie prijs wordt verkocht.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (1)

Prijs en beschikbaarheid

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX begon in 2021 vrij rustig te verzenden nadat eind 2020 pre-orderpagina's online verschenen.

Het kost $ 300 / £ 300 / $ 534AU, veel meer dan de jaren oude Hori RWA Apex. Dat is echter een stuur zonder forcefeedback, een beetje speelgoed naast dit nieuwe DLX-model.

De prijsstelling betekent dat de Hori Force Feedback Racing Wheel DLX qua kosten dichter bij de Logitech G923 ligt, en je kunt momenteel de oudere maar grotendeels vergelijkbare Logitech G920 voor minder geld krijgen. En in sommige landen kun je voor hetzelfde geld de versie met twee pedalen van de Thrustmaster TX krijgen.

We maken deze specifieke vergelijkingen omdat het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX een Xbox-stuur is. Het werkt niet met PlayStation-consoles, en hoewel het pc ondersteunt, was de software nog in de maak tijdens de beoordeling. We hebben het stuur voornamelijk getest met een Xbox Series X-console.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (2)

Ontwerp en wat je in de doos krijgt

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Je krijgt de basis, de rand, een tafelklem en het pedaalbord.

Pedalen worden aangesloten op de basis met behulp van een kleine RJ45-connector en je sluit het stuur zelf aan op je Xbox met een USB-kabel. Het heeft zijn eigen voedingsadapter, omdat de motoren die de forcefeedback van het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX leveren, veel meer stroom nodig hebben dan via een standaard USB-A-verbinding kan worden verzonden.

Het is heel eenvoudig in te stellen, hoewel we zoals altijd aanbevelen dit wiel met een wielstandaard te gebruiken. De basis is lang niet zo zwaar als eenFanatec Club Sport2,5's, en het bevat een inschroefklem waarmee het op een oppervlak wordt bevestigd.

Met andere woorden, het lijkt veel op een van de andere Force Feedback-wielen op instapniveau. Het is snel op te zetten, niet zo zwaar dat het een enorm karwei lijkt om het na een maand in de kast tevoorschijn te halen voor een sessie. Het is echter ook op andere manieren minder flexibel.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (3)

In tegenstelling tot een Thrustmaster kun je de wielrand niet eenvoudig verwijderen. Het is vers uit de doos aangesloten, wat suggereert dat er geen plannen zijn om dit uit te breiden naar een breder modulair systeem. Met Thrustmaster en Fanatec kun je de velgen afzonderlijk upgraden, mocht je in de toekomst iets sierlijkers of duurders willen.

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is een goed voorbeeld van waarom jij dit misschien ook zou willen doen. De rand is van plastic: eenvoudige rubberen handvatten en het wiel zelf heeft een ietwat holle kwaliteit. Dit is geen klacht over een lang leven. Hoogwaardige kunststoffen zijn taai, maar je ervaart hier alles via het stuur, en de met leer beklede metalen kern van de Logitech G920 voelt prettiger aan.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (4)

En voor het geval je het je afvraagt: alle zilveren onderdelen van het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX zijn ook van plastic. Alleen de schakelpaddles achter het stuur zijn van metaal, en deze drukken met een mooie positieve klik.

Er is hier niet echt een upgradepad. Er is echter potentieel voor een. Twee ongebruikte poorten zitten aan de achterkant van de wielbasis, wat suggereert dat Hori misschien plannen heeft voor een versnellingspook en misschien een handrem. We vragen ons af of het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX waarschijnlijk het hardcore publiek zal aantrekken dat misschien dat extra niveau van onderdompeling wil, geest.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (5)

Forceer feedback

Dit komt neer op de forcefeedback die het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX biedt. Het maakt gebruik van een tandwielaangedreven systeem, net als de modellen van Logitech.

Het geeft een minder soepel gevoel bij de rotatie van het wiel dan een riemaangedreven systeem, gebruikt door de middelhoge en hogere modellen van Thustmaster, of de high-end direct drive-stijl die Fanatec nu zelfs biedt in zijn basisproduct, de Fanatec CSL DD.

Dit verpest het plezier helemaal niet, maar betekent wel dat het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX tijdens het rijden een soort gedetailleerde kwaliteit heeft.

We vinden ook dat dit stuur mogelijk de minst krachtige feedback biedt voor deze prijs, zeker minder dan de Thrustmaster T300RS. Onze gebruikelijke procedure bij het testen van een van deze wielen is om de forcefeedback-instellingen maximaal op te krikken om het vermogen te testen, om het na een tijdje terug te brengen tot ongeveer 75%. De beste van deze wielen zijn zo krachtig dat ze je armen in een mum van tijd met maximale kracht vermoeien.

Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is gereserveerder. En we waren aanvankelijk een beetje teleurgesteld totdat we de bijbehorende Hori-app uit de Xbox Store downloadden en ontdekten dat deze standaard alleen is ingesteld op "8" stroom uit "10".

We hebben dit verhoogd en de forcefeedback-instelling gemaximaliseerd in de Forza Motorsport 7 die binnenkort van de lijst wordt verwijderd. Plots bood het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX iets dat veel dichter bij de ervaring kwam die we gewend zijn van wielen zoals de Fanatec CSL Elite en Thrustmaster TX.

Er is een behoorlijk gevoel van worstelen tegen het stuur tijdens snelle bochten, en die gezonde feedback als je wielen grip verliezen.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (6)

Als je echter echt de hardcore-ervaring wilt die je armen pijn doet en je biceps opbouwt, lijkt het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX het niet te bieden.

Het komt neer op koppel, en dat is hoe het vermogen van de forcefeedback-motoren in deze wielen traditioneel wordt gemeten. Hori heeft hier geen cijfers over het aangeboden koppel gepubliceerd, maar het Force Feedback Racing Wheel DLX lijkt een van de zwakkere modellen te zijn die we de afgelopen vijf jaar hebben getest.

Dit geeft het stuur een iets meer arcade-achtig gevoel, vooral als je niet de tijd neemt om met de instellingen te spelen. We raden ook aan om rustig aan te doen met de rumble-effecten, die ook aanpasbaar zijn.

Dankzij de dubbele motoren van het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX kan het zowel conventionele forcefeedback als gerommel genereren dat het gevoel van het wegdek nabootst. Deze kunnen de eerste echter overschaduwen vanwege dat ietwat gereserveerde koppel.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (7)

Pedalen

Hetzelfde effect is te zien in de pedalen van de Hori Force Feedback Racing Wheel DLX. Dit is een bord met drie pedalen: koppeling, rem, gaspedaal.

Het zit qua kwaliteit ergens tussen de Thrustmaster-basisset met twee pedalen en de Logitech G923.

Je krijgt die koppeling, wat leuk is (en waarschijnlijk door velen wordt genegeerd), maar de buitenste constructie is volledig van plastic en de weerstand op alle drie is gemakkelijk in de omgang. De rem van het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is stijver dan de andere twee, maar het enthousiaste publiek zal meteen hun neus ophalen voor dit lichtgewicht board.

Maar weet je wat? We denken dat het redelijk goed is voor het soort persoon dat een forcefeedback-wiel wil uitproberen zonder er een kamer aan te wijden. Eenvoudig in te drukken pedalen zorgen ervoor dat het board niet meteen in beweging komt als het niet stevig op zijn plaats zit, en Hori plaatst een rubberen stop onder de rem om het op natuurlijke wijze te laten uitbodemen. zorgt ervoor dat de rem veel, veel beter aanvoelt dan een pedaal waarvan het indrukken eindigt met een plastic-op-plastic geluid.

Als je een Thrustmaster-concurrent koopt, heb je natuurlijk de mogelijkheid om het basispedaalbord te upgraden als je echt met deze hobby bezig bent. Veel mensen doen dat. Maar op dit moment weten we niet of Hori in de toekomst een duurdere pedaalset zal uitbrengen.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (8)

Andere mogelijkheden

Laten we een paar van de andere vitale onderdelen van de Hori Force Feedback Racing Wheel DLX opruimen. Het is een 900 graden rotatiewiel, iets minder dan de 1080 graden die sommige rivalen bieden. Maar we denken niet dat dit aankoopbeslissingen zou moeten beïnvloeden.

Met de Xbox-app kun je een heleboel verschillende profielen voor games maken. U kunt de knoppen toewijzen aan ingangen, het niveau van rumble/force feedback regelen en dode zones aanpassen, enzovoort. Er is een knop aan de voorkant van het wiel die tussen profielen schakelt, en de meerkleurige LED vertelt je welk profiel momenteel actief is. Een LCD-scherm met een weergegeven nummer zou de voorkeur hebben, maar deze oplossing doet het werk goed als je de tijd neemt om te onthouden welke kleur je "gekoppeld" hebt aan een spel.

Dit is een relatief stil stuur, omdat het niet de koelventilatoren heeft die je in Thrustmaster- en Fanatec-wielen ziet. Het is het resultaat van die bescheiden motoren en het feedbacksysteem met tandwieloverbrenging, dat waarschijnlijk minder warmte genereert dan een op een riem gebaseerd systeem.

Hori Force Feedback racestuur DLX review (9)

Koop als...

U wilt een eenvoudig in te stellen wiel
Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX is een solide keuze voor Xbox-gamers die af en toe een stuur willen gebruiken dat een grote stap vooruit is ten opzichte van de niet-force-feedback-modellen van het bedrijf. Hij is niet te zwaar en redt zich prima zonder de wielbasis of pedalen met schroeven vast te zetten.

U wilt forcefeedback proberen zonder een fortuin uit te geven
Hoewel het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX geen toonaangevende forcefeedback heeft, biedt het wel de fundamentele meeslepende upgrade die elke fan van racegames in "sim"-stijl moet ervaren. Je kunt voelen wanneer de banden grip verliezen, en krachtige rumble-effecten bootsen het wegdek redelijk goed na.

Je houdt van het idee van het profielensysteem
Het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX heeft een handig profielsysteem waarmee je het gedrag van het stuur voor verschillende games kunt wijzigen. Je kunt er snel tussen schakelen met een druk op de knop op het wiel zelf.

Niet kopen als...

Je speelt voornamelijk PlayStation
Koop het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX niet als je in de eerste plaats een PlayStation-gamer bent. Dit stuur werkt niet met de PS4 of PS5, alleen Xbox-consoles en pc's.

U wilt de krachtigste forcefeedback
De krachtigste forcefeedback ervaren? We denken niet dat het Hori Force Feedback Racing Wheel DLX de beste optie is. De mid-range wielen van Thrustmaster hebben meer koppel, waardoor ze meer weerstand kunnen genereren, wat realistischer en meeslepender kan aanvoelen. Het is ook een systeem met versnellingen, dat minder soepel aanvoelt dan de riemaangedreven aanpak van Thrustmaster.

Je vindt een plastic wiel wel erg
Sommigen van jullie worden misschien afgeschrikt door de plastic velg en plastic pedalen van de Hori Force Feedback Racing Wheel DLX. De Logitech G923 en oudere G930 hebben stevigere wielen, met een metalen kern en lederen hoes. Hun pedaalborden hebben ook metalen doppen en armen, waardoor op zijn minst een fineer van hoogwaardige constructie ontbreekt in de Hori.

  • Beste racesturen: verbrand rubber met deze geweldige gamingaccessoires

FAQs

Hori Force Feedback racestuur DLX review? ›

While the Hori Force Feedback Racing Wheel DLX offers a decent experience and a massive upgrade over the older Hori RWA, it can't match the big guns in terms of support. And those key rivals also outpace the DLX's build quality in important, and quite different, areas.

Does the Hori RWA racing wheel have force feedback? ›

The Hori Apex is an arcade racing wheel. That means that there's no force feedback in the motor of the racing wheel. With force feedback, you feel vibrations via your steering wheel. This makes it feel like you're driving on the race track.

Is Hori force feedback racing wheel DLX compatible with PC? ›

You primarily play PlayStation

Don't buy the Hori Force Feedback Racing Wheel DLX if you're primarily a PlayStation gamer. This wheel does not work with the PS4 or PS5, only Xbox consoles and PCs.

What is force feedback on Thrustmaster? ›

The belt-pulley Force Feedback system unique to the T150 (PS4/PC) and the TMX (Xbox One/PC) represents the ultimate advantage provided by Thrustmaster racing wheels. This system allows for channeling of sounds from the motor, while providing a feeling of smoothness — for intuitive control of Force Feedback power.

How much force feedback does a g29 have? ›

The wheel can rotate up to 900 degrees and it has dual-motor force feedback with an overheat safeguard. The force feedback gives off around 2.1-newton meters of torque which is decent but is nowhere close to some other higher-end wheels.

Why are force feedback wheels so expensive? ›

Sim racing wheels are expensive because they are usually made out of high-quality materials, and the technology involved is very advanced. Sim racing wheels are designed to last a long time, while offering lots of realism and immersion, and that all comes at a cost (typically from $100-$1,000+).

Is the HORI racing wheel good for F1? ›

If you're new to F1 or don't want to break the bank on a wheel just yet, we'd suggest taking a look at the Hori Racing Wheel Apex for PlayStation, or Overdrive if your platform of choice is Xbox. These two relatively inexpensive devices have a lot to offer considering their price tags.

What games is the HORI steering wheel compatible with? ›

Compatible Game List
Game TitleLaunch DateCompatible in mode: PS5-N
F1 20212021/7
Gear Club Unlimited 22021/12
Gran Turismo 72022/3
HOT WHEELS UNLEASHED™2021/9×
12 more rows

Is there a shifter for the HORI racing wheel? ›

HORI's Tokyo design team has brought all the features and quality of a full-size racing wheel with large and stable foot pedals and solid metal paddle shifters. Powerful yet fully adjustable force feedback brings you in the race with our newly designed dual motor force feedback mechanism.

Why does my steering feel less responsive? ›

Unresponsive steering: this is the most common symptom of a loose steering wheel. If you notice that the front wheels don't turn as quickly or don't start turning immediately after you turn the wheel, it means a loose steering wheel.

How do I make my steering more responsive? ›

How To Improve Steering Response?
  1. Alignment. An important feature that affects the steering maneuverability, is the alignment of the wheels. ...
  2. Uneven wear. This is a feature that affects most cars, and yet, the drivers do not know or pay heed to it. ...
  3. Air pressure. ...
  4. Tread Profile.
Jun 7, 2016

Why does my steering feel more sensitive? ›

Excessive Response/Touchy Steering: This is generally caused by excessive pump pressure. Borgeson offers a pressure reduction kit (PN 899001) that will allow the customer to adjust the internal bypass pressure of the power steering pump (self-contained and Type II with a remote reservoir).

Can force feedback damage your wheel? ›

Can force feedback damage your wheel? You can actually destroy a wheel if your FFB is set very high(Well over 100%).

How much force feedback is realistic? ›

How strong should FFB be? 0% would be as close to real as possible, whereas 100% would feel like driving through butter. Your setting here depends on your type of wheel, for direct drive, you want a low percentage, 0-5%, for belt-driven 5-10% and for gear-driven 10%+.

Is more force feedback better? ›

Ultimately, Force Feedback adds more signals and interaction for you to respond to, giving you extra opportunities to react to those signals more precisely and accurately so you can improve as a racer.

Which steering wheel has force feedback? ›

Thrustmaster T248 Racing Wheel

With a belt-and gear-driven force feedback system and a high-sensitivity three-pedal set, this option brings a realistic driving experience to your PS5 or PC.

What wheels have force feedback? ›

HORI Force Feedback Racing Wheel DLX Designed for Xbox Series X|S - Officially Licensed by Microsoft
  • g29.
  • logitech g29.
  • fanatec gran turismo dd pro.
  • force feedback steering wheel.

Is the Hori racing wheel good for F1? ›

If you're new to F1 or don't want to break the bank on a wheel just yet, we'd suggest taking a look at the Hori Racing Wheel Apex for PlayStation, or Overdrive if your platform of choice is Xbox. These two relatively inexpensive devices have a lot to offer considering their price tags.

Is Thrustmaster t80 force feedback? ›

It's not force feedback but it works with bungee chords wrapped on the inside around the wheel which gives it it's resistance.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Emmett Berge

Last Updated: 18/12/2023

Views: 6079

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Emmett Berge

Birthday: 1993-06-17

Address: 787 Elvis Divide, Port Brice, OH 24507-6802

Phone: +9779049645255

Job: Senior Healthcare Specialist

Hobby: Cycling, Model building, Kitesurfing, Origami, Lapidary, Dance, Basketball

Introduction: My name is Sen. Emmett Berge, I am a funny, vast, charming, courageous, enthusiastic, jolly, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.