Hoe vierwielaandrijving te gebruiken: de complete gids | 4WheelDriveGuide.com (2023)

Voertuigen met vierwielaandrijving zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Velen hebben zich gerealiseerd dat de 4WD het meest praktische voertuig is dat een perfecte balans biedt tussen een betrouwbare werktruck tijdens de week en een functioneel speeltje in het weekend. Het is echter van het grootste belang om te weten hoe je een 4WD moet besturen en wanneer het gepast is om 4×4-modi in te schakelen, omdat dit het verschil kan betekenen tussen een leuke dag op de bergpaden of later honderden dollars aan schade. In dit artikel wordt besproken hoe en wanneer vierwielaandrijving in verschillende situaties moet worden gebruikt.

Een parttime 4WD moet altijd in een 4H-modus worden gereden zodra het rijoppervlak glad wordt en de wieltractie laag is. Bij moderne geavanceerde 4WD-voertuigen hoeft u niet volledig te stoppen voordat u 4H inschakelt en kunt u veilig rijden met snelheden tot 100 km/u. Als u zich in 2H bevindt waar alleen de achterwielen het voertuig voortstuwen, kan de 4WD veilig worden ingeschakeld die het vermogen naar zowel de voor- als de achteras zal overbrengen.

Weten op welke rijoppervlakken u veilig 4WD kunt inschakelen, is erg belangrijk om uw aandrijflijncomponenten te behouden. Wat zijn de risico's bij het rijden met een parttime 4×4rijden op een oppervlak met veel tractie zoals beton of asfalt in 4Hmodus? Dit artikel bespreekt het juiste moment om de 4WD-modus in en uit te schakelen en hoe je een 4WD bestuurt onder verschillende uitdagende rijomstandigheden.

Rijden in 4 Wheel Drive op droog wegdek (snelweg)

Inhoudsopgave

Wanneer schakel je de 4-Wheel Drive-modus in?

Aan het begin van een off-road trip, terwijl je naar je bestemming rijdt, moet je meestal eerst enkele afstanden over de snelwegen afleggen om de stad uit te komen.Bij het rijden in de stad met een parttime 4-wheel-driveu wilt het voertuig in de 2H-modus houden. Deze modus gebruikt alleen de achterwielen om het voertuig vooruit te stuwen en biedt een goed MPG-bereik in de 4H-modus. Dit komt omdat 2H minder aandrijflijncomponenten gebruikt om het voertuig voort te stuwen.

Zodra u het asfalt/asfalt/bitumen verlaat en een grind- of zandpad raakt, wilt u onmiddellijk 4H inschakelen. De 4H betekent dat het vermogen van het voertuig 50/50 wordt verdeeld over de voor- en achteras, waardoor het voertuig stabieler aanvoelt en er meer tractie wordt verkregen omdat alle 4 de wielen het voertuig voortstuwen. De voorwielen trekken en de achterwielen duwen en bieden superieure tractie en stabiliteit in de 2H-modus.

Als u een permanent 4WD-voertuig heeft, hoeft u niets te doen zodra u het asfalt verlaat en de grindwegen oprijdt, aangezien het voertuig altijd in de 4H-modus staat. Parttime 4WD-voertuigen hebben geen viskeuze koppeling tussen de voorste en achterste aandrijfassen waardoor ze indien nodig met verschillende snelheden kunnen draaien. Om deze reden kunnen we sindsdien 4H op het asfalt niet inschakelen met een parttime 4WD aandrijflijn opwindenzal voorkomen. Pas als we het asfalt of een oppervlak met veel tractie verlaten waar voldoende slip tussen de voor- en achterwielen aanwezig is, kunnen we veilig de 4H inschakelen, zoals zand, grind, gras of sneeuw.

Waarom knalt mijn vierwielaandrijving (draaien en accelereren)

Als u meer wilt lezen over het opwinden van de aandrijflijn -Ik heb er hier een artikel over geschreven.

Wanneer vierwielaandrijving niet inschakelen

Voor de doeleinden van dit artikel zullen we, tenzij anders vermeld, altijd verwijzen naar een parttime 4WD en niet naar een permanente of fulltime 4WD.

Schakel 4H niet in tijdens het rijden onder de volgende omstandigheden:

 1. Op de snelweg als het wegdek droog is
 2. Op cement als de tractie goed is en de oppervlakken droog zijn
 3. Op een halfgladde ondergrond zoals een gedeeltelijk besneeuwde asfaltweg
 4. Op een semi-gladde ondergrond zoals een gedeeltelijk natte asfaltweg
 5. Op bochtige wegen waar de tractie goed is
 6. Op elk rijoppervlak waar de wielgrip goed is en de wielen niet gemakkelijk kunnen slippen of grip verliezen

Het is erg belangrijk om het bovenstaande te begrijpen, aangezien er een groot risico bestaat dat u grote schade aan uw voertuig veroorzaakt, die in de honderdduizenden kan lopen om te repareren. Wanneer u de 4H op oppervlakken met hoge tractie inschakelt, is het risico van "aandrijflijn vastlopen" enorm. Onderdelen van de aandrijflijn lopen het risico defect te raken en het 4WD-systeem begint te blokkeren.

Dit effect zorgt ervoor dat uw voertuig zwaar onderstuurt, versnellingen vastlopen en het sturen erg moeilijk en zelfs schokkerig maakt. Dit fenomeen wordt veroorzaakt doordat de voorwielen de roterende kracht van de voorste aandrijfas bestrijden terwijl deze de voorwielen probeert te vertragen, wat het enorme onderstuureffect veroorzaakt. U moet koste wat het kost vermijden om 4WD in te schakelen op een oppervlak met veel tractie. Hoe langer u in die modus rijdt, u riskeert ernstige schade aan uw aandrijflijncomponenten en u zult het steeds moeilijker vinden om deze uit de 4WD-modus te halen en terug te schakelen naar de 2WD-modus.

Hoe de 4WD-modus uit te schakelen

Wanneer u in 4Hi op een gladde weg rijdt en het wegdek verandert in een asfaltweg of een ander oppervlak met veel grip, moet u het voertuig uit de 4H-modus halen. Dit wordt gedaan door het voertuig volledig tot stilstand te brengen en de 4 × 4-draaiknop of korte versnellingshendel terug in 2H te plaatsen. Veel moderne 4WD-voertuigen zijn nu uitgerust met een 4A-optie op de 4 × 4-kiezer. Met deze optie, die bijvoorbeeld op de nieuwe Ram en Jeep Wranglers te vinden is, kan het voertuig zonder enig risico in 4A worden gereden, wat in wezen 4H is, of in de 2H-modus. Met de 4A- of Auto 4H-modus kan de bestuurder de selectie in de 4A-modus laten staan, ongeacht het rijoppervlak en het voertuig zorgt voor de rest.

Wanneer 4wd Auto Ram 1500 gebruiken - 4A-richtlijnen

Wanneer 4Lo weer is ingeschakeld, moet het voertuig eerst volledig tot stilstand worden gebracht voordat u de rijmodus weer kunt wijzigen in 4H of 2H zodra u weer op het asfalt bent. 4Lo wordt zelden gebruikt en mag alleen worden ingeschakeld wanneer u een obstakel in 4H niet veilig kunt overwinnen en daarvoor een hoog koppel in combinatie met een lage gecontroleerde snelheid vereist is.

Als je meer wilt lezen over 4Hi en 4Lo en wanneer je ze kunt gebruiken –Ik heb er hier een artikel over geschreven.

Permanente 4WD versus parttime 4WD

Voertuigen met parttime 4WD-systemen hebben differentiëlen die op de voor- en achteras zijn gemonteerd. Dat is de grote ronde klokbehuizing die u onder uw vrachtwagen ziet en is het laagste deel van uw voertuig. Bij het rijden in 2H wordt het vermogen via de achterste cardanas of aandrijfas overgebracht naar de achterste eindoverbrenging en de differentiëlen en achteras. Door de tandwielen in het achterdifferentieel kunnen de achterwielen met verschillende snelheden draaien wanneer het voertuig naar links of naar rechts draait. Terwijl u doorgaat met het overbrengen van een gelijk koppel naar elk wiel.

Parttime 4WD-systemen begrijpen

Wanneer 4WD wordt ingeschakeld door 4H te selecteren in een parttime vierwielaandrijving, voegt de tussenbak zich bij de voorste en achterste aandrijfassen en brengt via de twee aandrijfassen evenveel vermogen over op de voor- en achteras. De eindoverbrenging wordt overgebracht via zowel de voor- als de achteras die de wielen voortstuwen.

Bij het draaien creëert het zwenkeffect van de voorwielen een grotere draaicirkel dan de achterwielen, en dit veroorzaakt op zijn beurt een verschil in de rotatiesnelheden tussen de voor- en achterwielen. Dit fenomeen resulteert in een verschil in toerentallen van de voorste en achterste cardanas (aandrijfassen).

Door het verschil in snelheid tussen de binnen- en buitenwielen draaien beide asassen ook met ongelijke snelheden. Variaties in snelheid kunnen ook worden veroorzaakt door ongelijkmatige bandenslijtage tussen de voor- en achterwielen of verschillende bandenspanningen.

Fulltime 4WD-systemen begrijpen

In een fulltime 4WD-systeem wordt het vermogen permanent naar alle vier de wielen gestuurd en worden ze altijd aangedreven. Af en toe wordt het vermogen gelijkmatig verzonden en andere keren varieert het als gevolg van een rijoppervlak met lage tractie om variaties in de rotatiesnelheden van de voor- en achterwielen te veroorzaken, zoals rijden in sneeuw, ijs, zand en modder, of wanneer het voertuig draait.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een 4WD alleen een voordeel bij acceleratie en helpt het u niet bij het stoppen of draaien op gladde oppervlakken. Als u uw voertuig alleen uitrust met goede AT-banden (All-terrain), verbetert u het rem- en draaivermogen van uw voertuig op oppervlakken met weinig grip. Deze upgrade helpt uw ​​voertuig ook met elektronische stabiliteits- en tractiebeheersystemen.

Rijeigenschappen van een 4WD

Four-Wheel-Drives hebben een zeer uniek rijgedrag in vergelijking met kleinere sedans, hatchbacks en andere monocoque voertuigen van het chassistype. De reden is het ontwerp van de carrosserie op het frame en het hogere zwaartepunt van een 4WD. Bij het rijden op het asfalt in 2H met een 4WD zal het voertuig iets topzwaar aanvoelen met wat meer carrosserie in bochten dan een normaal voertuig. Dit is een neveneffect of negatieve eigenschap van een ladderchassisontwerp waarbij de carrosserie bovenop het ladderchassis zit, in tegenstelling tot het zelfdragende chassis van een auto, waarbij het frame en chassis van het voertuig één complete gegoten structuur vormen.

Als u meer wilt lezen over ladderchassis versus monocoque –Ik heb er hier een artikel over geschreven.

Ladderframe versus monocoque SUV-chassis Voors en tegens

Het buitensporige gewicht van een 4WD met ladderframe is een enorm nadeel als het gaat om de prestaties van het voertuig op de weg en het brandstofverbruik. De massa van een 4WD-voertuig en de grotere draaicirkel maken draaien in noodmanoeuvres of parkeren in krappe ruimtes een uitdaging. Het ladderframe is veel zwaarder dan monocoque, waardoor het brandstofverbruik toeneemt en de prestaties afnemen in vergelijking met monocoque-type voertuigen.

Het hoge zwaartepunt heeft een negatieve invloed op het bochtenvermogen van het voertuig, aangezien er sprake is van overmatige torsiebuiging.

Breken is zwak vanwege de grootte en het gewicht van het voertuig. Het overhellen van de carrosserie kan worden verminderd door de ophanging te upgraden naar een stijvere opstelling, maar het zal nooit zo helder en direct zijn als een zelfdragend chassis. Het ontbreken van kreukelzones en veiligheidsvoorzieningen in oudere voertuigen met ladderchassis vermindert de veiligheid van de inzittenden.

Offroad-superioriteit

Bij het overwinnen van een offroad-obstakel zul je bijna altijd kiezen voor het ladderframe, omdat hij zo'n offroad-bekwaamheid heeft met zijn stevige frame. Ze kunnen letterlijk elk terrein innemen dat je maar kunt bedenken. Moge dat rotsen, grind, zand, sneeuw zijn, noem maar op, en terwijl je een last draagt. In deze omgeving komt het ladderframe goed tot zijn recht.

Ladderframe 4WD's hebben een hogere plattegrond die door het ontwerp het zwaartepunt vergroot. Hierdoor kan het voertuig bogen op een grotere bodemvrijheid, wat uitstekend geschikt is voor het overwinnen van offroad-obstakels of het omgaan met alle offroad-uitdagingen die u tegenkomt.

Hoe Steile Uneven Hills te rijden

Steile ongelijke heuvels kunnen het beste in 2 gereden wordenzdversnelling 4Lo. Dit geeft je de perfecte balans tussen kracht en controle met voldoende tijd om je rijlijn te berekenen terwijl je omhoog gaat. Als de heuvel veel oneffen diepe sporen of losse grindstenen heeft, dan is het het beste om uw achterbak in te schakelen als uw voertuig er een heeft. Hierdoor kunnen beide achterwielen tractie behouden, zelfs als een wiel in de lucht raakt of grip verliest halverwege de heuvel. Zorg er ook voor dat uw bandenspanning wordt verlaagd tot ongeveer 1,5 bar om maximale tractie en controle te behouden.

Als uw voertuig niet is uitgerust met een achterdifferentieelblokkering maar wel TC (Traction Control) heeft, zorg er dan altijd voor dat de TC is geactiveerd. In het geval dat het voertuig grip verliest, vertraag dan niet, maar houd het gaspedaal constant ingedrukt zodat de tractiecontrole in werking treedt zodra wordt gedetecteerd dat een wiel grip heeft verloren. Dit kan een seconde of twee duren om te activeren, wat kostbare tijd is bij het beklimmen van steile heuvels. Laat de TC in werking treden en houd het toerental hoog genoeg zodat in het geval dat het slippende wiel weer bijt, je toerental niet daalt, wat resulteert in een stalling. Als uw 4WD een koppelomvormer heeft, houd dan een constant toerental aan zodat het kan aanslaan en actief blijft tijdens het beklimmen van een heuvel.

Versnel nooit een ongelijke, lage tractiehelling, aangezien dit zal leiden tot schade aan het voorste carrosseriepaneel en schade aan het onderstel. Hogere snelheden bij een hoog vermogen kunnen gemakkelijk leiden tot defecte homokineten en schade aan de ophanging. Houd altijd een langzaam maar gestaag tempo aan en probeer indien mogelijk niet halverwege een heuvel op te stoppen. Het is altijd een goede gewoonte om eerst de heuvel op te lopen en de gewenste aandrijflijn te kiezen voordat u het probeert.

Hoe u steile afdalingen afdaalt

Steile afdalingen kunnen het beste langzaam worden gedaan. Zo langzaam mogelijk en zo snel als nodig. De tractie wordt gemakkelijk verbroken bij het rijden over gladde of modderige bergpaden en moet uiterst voorzichtig worden uitgevoerd. Schakel altijd 4Lo in en waar secties technisch worden, schakel je kluisjes in. Gebruik de laagst mogelijke versnelling om het afremmen op de motor te ondersteunen en te allen tijde de volledige controle te behouden.

Als u een moderne 4WD bestuurt met Hill Descent Control, activeer deze dan eerst op de laagste snelheid en verhoog de snelheid langzaam waar het veilig is om dit te doen. Trap nooit de koppeling in om het voertuig te laten uitrollen. Blijf altijd in de versnelling. Scan altijd het spoor voor u en selecteer zorgvuldig de veiligste aandrijflijnen van tevoren.

Loop over het circuit en scan het pad voor de best mogelijke aandrijflijn.

Hoe te rijden op onverharde wegen

Bandenspanning is hier de sleutel, dus zorg er altijd voor dat u uw banden rondom verlaagt tot 1,5 bar. Rijd niet sneller dan 80 km/u op grind, ongeacht hoe goed het zicht is en hoe ver u op de weg vooruit kunt kijken. Zelfs rechte brede grindwegen moeten met de nodige voorzichtigheid worden bereden. Scan waar mogelijk de linker- en rechterkant van de grindwegen en kijk uit naar wild dat op elk moment voor uw voertuig kan rennen.

Houd een veilige snelheid aan onder de 80 km/u en scan altijd de weg vóór u, meer dan normaal, op kuilen en diepe sporen in het wegdek. Het vermijden van deze wordt aanbevolen als u lekke banden of zijwandschade wilt voorkomen.

Grind- of onverharde wegen kunnen leuk zijn om te rijden, mits ze niet gevuld zijn met te veel golvingen, ook wel bekend als wasborden, want zo ziet het eruit. Slecht gegolfde wegen kunnen erg verraderlijk zijn omdat de wielen nooit 100% contact maken met het wegdek. Wash-boarding of golving van wegen wordt gevormd door opeenvolgingen van rimpelingen, die optreden wanneer voertuigen met snelheden rijden die zo hoog zijn dat de wielen over het wegdek rollen of scheren waardoor ze stuiteren.

Als u te veel trillingen van de golvingen ervaart, waardoor de rit oncomfortabel wordt en u het risico loopt voertuigschade op te lopen, is het raadzaam om te stoppen en uw bandenspanning nog meer te verlagen tot ongeveer 1,2 bar, zodat de band meer oneffenheden in het wegdek kan opvangen. Probeer uw snelheid te verlagen en binnen de sporen te rijden waar u kunt zien dat de meeste voertuigen eerder hebben gereden.

Hoe snel kunt u rijden in 4WD High: zonder risico op schade

Hoe vierwielaandrijving in de sneeuw te maken

Bij het rijden met sneeuw moet je voldoende vaart houden. Het is vergelijkbaar met rijden in gladde modder of diep zand, behalve dat je de bodem niet altijd voelt. Hoe je de sneeuw benadert, wordt bepaald door het soort sneeuw dat het is. Er zijn momenten waarop een langzame nadering nodig is en andere momenten waarop je moet hameren en veel vaart moet gebruiken om in te graven, vergelijkbaar met wanneer je in de modder rijdt. Om te weten wanneer je de juiste techniek moet gebruiken, moet je het vermogen ontwikkelen om sneeuw te 'lezen'. We zullen daar later meer over praten.

Als u meer wilt lezen over sneeuwwielen en hoe u sneeuw kunt lezen -Ik heb er hier een artikel over geschreven.

Tot nu toe hebben we vastgesteld dat als de sneeuw zacht is en er een stevige bodem is, niet te diep, je gas wilt geven. , dan wil je het anders aanpakken. Verlaag uw bandenspanning tot ergens tussen 2 psi en 4 psi en activeer uw kluisjes. Laat de sneeuw zich op de banden verzamelen en houd het gaspedaal stabiel, want sneeuw blijft aan de sneeuw kleven, waardoor je langzaam vooruit gaat.

Graaf NIET waar mogelijk en voorkom dat u diepe gaten maakt. Je natuurlijke reactie zal zijn om vooruit te komen. Als je het momentum verliest en de voorwaartse voortgang stopt, ga dan liever een paar meter achteruit en raak het opnieuw. Deze procedure kan langzaam gaan, maar het zal zeker werken in dikke, zachte sneeuw. Als je eenmaal gaten begint te graven, zit je zo goed als vast. Als de sneeuw echter maar een paar centimeter diep is, gebruik dan het gaspedaal en maak je niet al te veel zorgen over het soort sneeuw.

Hebben vierwielaangedreven voertuigen sneeuwkettingen nodig

Hoe vierwielaandrijving in modder te maken

Het eerste dat u moet doen als u gaat modderen, is de bandenspanning verlagen tot ongeveer 20-24 psi. Zorg er vervolgens voor dat uw tussenbak zich in het lage bereik bevindt.

NB Zorg er 100% voor dat uw Traction Control(TC) is uitgeschakeld. TC zal remmen op de draaiende wielen en je zult snel elk voorwaarts momentum verliezen.

Neem altijd de tijd om de modder te controleren om er zeker van te zijn dat er geen gevaarlijke obstakels op de loer liggen onder modderpoelen. Gebruik een stok en snuffel rond voordat je probeert ermee te rijden. Als je eerst in de modderpoelen rondneust, krijg je ook een idee van hoe zacht en diep de bodem van de modderige baan is.

Zorg ervoor dat er geen boomstammen of stenen onder het oppervlak zijn die iemand er eerder in heeft gegooid voor wat extra grip. Dit kan grote schade aan uw carter, onderzijde van de carrosserie en andere laaghangende onderdelen veroorzaken.

Als u in een auto rijdt, wilt u ervoor zorgen dat de sequentiële schakeling is geselecteerd en dat u zich in 4Lo bevindt.

Als u meer wilt lezen over 4WD mudding-technieken -Ik heb er hier een artikel over geschreven.

Mudding met handmatig versus automatisch: professionele offroad-tips

Bij een handgeschakelde versnellingsbak wilt u de 1e of 2e 4Lo selecteren en dat hangt af van hoe strak de baan ervoor is. In de meeste gevallen is er altijd een reeks sporen voor je, dus probeer ze niet te ontwijken, maar rijd gewoon rechtdoor die modderige sporen in, want je zult er hoogstwaarschijnlijk toch recht in glippen. De enige uitzondering op die regel is als de modderige sporen voor je veel dieper zijn dan je banden – dan wil je ze zoveel mogelijk vermijden. Dit komt omdat diepe modderige sporen die dieper zijn dan uw banden er alleen maar toe zullen leiden dat uw voertuig toch "buikt".

Hoe vierwielaandrijving in zand te maken

Zandrijden kan een opwindende en leuke ervaring zijn als het correct wordt gedaan. Zoals bij de meeste offroad-rijomstandigheden zijn er een paar regels waaraan u zich moet houden. Negen van de tien keer redden jij en je 4WD het prima als je je aan de volgende drie richtlijnen houdt.

 • Laat je banden leegpompen
 • Gebruik gezond verstand
 • Behoud vaart

Dat is de "geheime formule" voor het rijden op strandzand, niet relevant voor uw automerk. Behoud een gestage voorwaartse vaart en je zult verrast zijn hoe groot de duinen zijn die je voertuig kan overwinnen.

Door de bandenspanning te verlagen, slijten de onderdelen van uw voertuig veel minder. Verlaag de bandenspanning niet te veel, want als u een hobbel raakt, kunnen er zandkorrels tussen de hiel van de band en de velg komen en de rest van de lucht heeft de neiging eruit te lekken. Iets grotere banden doen het over het algemeen iets beter in zacht strandzand, omdat ze een bredere en langere voetafdruk hebben die het gewicht over een groter oppervlak verdeelt. Grotere voetafdrukken geven u meer tractie en een agressievere AT-band helpt ook. Als uw banden te agressief zijn, zullen de loopvlakpatronen ertoe leiden dat de wielen in het zand graven in plaats van eroverheen te drijven.

Stop na een paar uur rijden op het warme zand en controleer de bandenspanning opnieuw, aangezien de weerstand van het zand vrij snel warmte in de band opbouwt, waardoor de band weer wordt opgepompt.

Het is belangrijk om na een paar uur in de duinen uw motortemperatuurmeter in de gaten te houden, aangezien dit een terrein met hoge weerstand is dat meestal bij hoge temperaturen wordt gereden. Een constant tempo aanhouden zorgt voor een goede bedrijfstemperatuur en betere tractie. Er is altijd het potentiële risico dat uw motor oververhit raakt.

Hoe vierwielaandrijving op zand: de ultieme strandduingids

Hoe diepe sporen in 4WD aan te pakken

Activeer 4Lo met uw lockers ingeschakeld. Rijd zo langzaam mogelijk maar zo stabiel als je kunt om een ​​beetje vaart te creëren, aangezien je altijd 1 of 2 wielen in de lucht hebt, dus je wilt ervoor zorgen dat de vaart voldoende is om het voertuig erdoorheen te duwen, zodat de difflockers zijn magie kunnen uitoefenen.

Als het voertuig grip verliest, zelfs als de lockers zijn ingeschakeld, moet u onmiddellijk stoppen en het obstakel deze keer met iets meer vaart overdoen. U moet het voertuig bijna over elke greppel of sleur "schommelen". Probeer een soepele vaart te houden om schade aan het spoor te verminderen met overmatige wielspin en slippen.

Als je geen lockers hebt, maar alleen TC (tractiecontrole), is het aan te raden om een ​​iets hoger momentum aan te houden, zodat niet elk wiel tegelijkertijd in tegengestelde sporen kan vallen. Dit veroorzaakt maximaal gripverlies en overmatig doorslippen van de wielen, waardoor de baan wordt verscheurd en het nog uitdagender wordt voor de voertuigen die achter je komen. Probeer altijd ten minste 3 wielen zo veel mogelijk aan de grond te houden wanneer je off-road sporen zonder blokkeringen rijdt.

Hoe te kruipen met een 4WD

Rotskruipen is een sport/hobby waarbij je voorzichtig off-road over grote rotsen en technisch terrein moet rijden.

U moet voorzichtig en langzaam over obstakels heen rijden terwijl u de beste aandrijflijn kiest. Er is een ervaren spotter nodig om de bestuurder te begeleiden bij extreem rotskruipen, aangezien het zicht van de bestuurder in de meeste situaties beperkt zal zijn. Probeer bij het kruipen van rotsen altijd uw banden indien mogelijk aan de hoge kant te houden.

Als je voelt dat je over een obstakel kunt lopen, dan kun je er zeker overheen kruipen met je 4×4. Het is handig om 2-weg radiocommunicatie tussen de bestuurder en de spotter te hebben om hoorbare aanwijzingen van de spotter te garanderen. De bestuurder moet het oordeel van zijn spotter 100% vertrouwen om kantelen en schade aan het voertuig te voorkomen.

Verkochte voor- en achterasvoertuigen zoals de Jeep Wrangler, Land Rover Defender, Toyota Land Cruisers en Nissan Patrols zijn populaire keuzes voor het kruipen van rotsen vanwege hun superieure buigvermogen. Solid Front Axle (SFA) voertuigen hebben uitstekende buigmogelijkheden waardoor ze de populaire keuze zijn boven Independent Front Suspensions (IFS).

Verbeterde ophangingen met een langere veerweg zorgen voor meer flex, samen met grote agressieve 35 ″ banden zijn ideale voertuigopstellingen voor het kruipen van rotsen.

Rock Crawl Een handmatige versus automatische transmissie: toptips

Wanneer 4Lo inschakelen

De 4 gesymboliseerd in "4-Lo" geeft aan dat uw voertuig in de modus 4-wielaandrijving, lage gearing staat. Dit betekent dat alle 4 de wielen door de motor via de transmissie en tussenbak naar voren worden aangedreven op de assen. De "lo" weergegeven in "4-Lo" geeft aan dat de lage-bereikmodus is ingeschakeld in de tussenbak. De meeste off-road 4×4-voertuigen hebben een 2H-, 4H- en 4-Lo-instelling. Voertuigen met 4-Lo zijn uitgerust met een tussenbak die veel lagere overbrengingsverhoudingen gebruikt om al het beschikbare vermogen en koppel van het voertuig gemakkelijker te benutten. Deze lage overbrengingsverhouding houdt het toerental hoger en maakt het moeilijker om het voertuig af te remmen bij het overwinnen van uitdagende obstakels.

Met de 4-Lo-modus kan het voertuig met meer gemak uitdagend terrein overwinnen zonder de versnellingsbak, koppeling, tussenbak en motor overmatig te belasten. Moeilijk terrein kan een van de volgende zijn:

 • Los diep strandzand
 • Dikke modder
 • Rots kruipen
 • Steile ongelijke hellingen met lage tractie
 • Lange technische dalingen
 • Diepe rivierovergangen.

4-Lo gebruikt kortere overbrengingsverhoudingen, waardoor het voertuig binnen het vermogensbereik blijft. Veel mensen hebben de indruk dat 4-Lo het koppel van het voertuig verhoogt, maar het verhoogt niet, maar benut het beschikbare koppel alleen beter en sneller door het voertuig in een hoger toerentalbereik en in de hoogste koppelband van het voertuig te houden . Dit zorgt ervoor dat het vermogen van het voertuig direct beschikbaar is wanneer dat nodig is.

Wanneer gebruik je 4 Hi en 4 Low?

Low-range of 4-Lo is een zeer krachtige functie van een 4WD en stelt je in staat prestaties te bereiken die geen enkele 2WD ooit zou kunnen. Je gebruikt het lage bereik om je door zacht zand, over hoge zandduinen, steile heuvels en moeilijke bergpaden te loodsen. Hij loodst je zelfs door diepe modder of sneeuw en helpt je met gemak over rotsblokken en diepe sporen te rijden. Gebruik het verstandig en uw 4WD brengt u niet alleen naar vele fantastische plaatsen, maar brengt u ook veilig thuis. De lagere versnelling verbetert ook de capaciteiten van uw 4×4 omdat deze gebruikmaakt van de motorrem van het voertuig, wat helpt om uw voortgang en snelheid bergafwaarts te beheersen. Dit zorgt voor een meer gecontroleerde besturing zonder alleen de remmen te belasten.

Zoals eerder vermeld, wordt 4-Lo alleen gebruikt als u optimale tractie en absoluut maximaal vermogen nodig heeft. Deze mag alleen worden ingeschakeld als het terrein erg moeilijk is en de rijomstandigheden u dwingen uw snelheid en versnellingskeuze te verlagen tot de 1e of 2e versnelling. Extreem rotskruipen wanneer je elk obstakel langzaam en nauwkeurig moet nemen, vereist 4-Lo. Als u met een lading door dik, los strandzand rijdt, hebt u 4-Lo nodig om schade aan de koppeling van uw voertuig te voorkomen of om het risico op oververhitting van de versnellingsbak te verminderen als u in een voertuig met automatische vierwielaandrijving rijdt. Bij het oversteken van diepe rivieren kunt u beter 4-lo inschakelen om ervoor te zorgen dat u optimale tractie krijgt en het beschikbare vermogen voldoende gebruikt.

Elke offroad-situatie of elk obstakel moet zorgvuldig door u worden berekend en beoordeeld voordat u besluit ermee aan de slag te gaan. Een goede vuistregel is echter altijd om de snelheid te beoordelen versus de moeilijkheidsgraad die nodig is om te slagen. Onthoud altijd "Zo langzaam mogelijk en zo snel en noodzakelijk", niet meer en niet minder. Over het algemeen geldt dat als u de 4-Hi 2e of 3e versnelling niet kunt inschakelen om een ​​obstakel over te steken of als u denkt dat het obstakel uw voertuig te zwaar zal belasten, u beter de 4-lo kunt inschakelen en het liever langzaam en gestaag doet.

“Zo langzaam mogelijk, zo snel als nodig”

Zorg er altijd voor dat u het risico op voertuigschade tot een absoluut minimum beperkt. Dit betekent dat u soms uw voertuig moet verlaten en eerst over het terrein of de hindernis moet lopen om te bepalen wat de beste rijlijn is en of er een risico op afslaan bestaat of dat een roll-back of zelfs een rollover een mogelijkheid is. Dit is iets wat je koste wat het kost wilt vermijden. Het is het beste om veilig te zijn dan sorry en ik zeg altijd, als je de functionaliteit op je voertuig hebt, gebruik het dan.

Hoe een 4WD op het strand te besturen

Probeer altijd te streven naar dichter opeengepakt of vochtig zand op de stranden. Dit is goed voor zowel het milieu als de voertuigstabiliteit. Scan altijd het zandterrein voor je uit, want zandpaden kunnen erg hobbelig en oneffen worden door crossmotoren en ATV's die het zand omwoelen.

Zandduin rijtips

 • Om een ​​duin van behoorlijke omvang te verwijderen, heb je snelheid en momentum aan je zijde nodig, anders haal je de duin niet.
 • Zorg ervoor dat je de bodem of de basis van het duin bekijkt voor een goede oprit, zodat je niet recht in het duin duikt en al je momentum van je aanloop verliest
 • Neusduiken in een steile duin voelt helemaal niet goed en je loopt het risico jezelf en je Jeep-ophanging ernstig te beschadigen.
 • Blijf op het gas totdat je de top van de duin bereikt en tik net voor de top af en laat het momentum en het lichte gas je zachtjes overdragen
 • Om deze kunst onder de knie te krijgen, is enige oefening nodig en je moet kunnen beoordelen waar de top van de duin is om te weten wanneer je het gas moet aftappen.
 • Tik te snel het gas af en je komt niet helemaal de duin op. Tik te laat af en je vliegt over het duin en duikt over de andere kant.
 • Als je geen zicht hebt op wat zich aan de andere kant van het duin bevindt, sla dan net voor de top af naar de kant van het duin en rijd eerst de top van het duin op.
 • NB: Als je niet loslaat voor de duintop, zul je in de lucht vliegen en enorme schade en verwondingen toebrengen aan jezelf en je dierbare Jeep
 • Wanneer je jeep halverwege een kerel tot stilstand komt, haal je voet van het gas, zet hem achteruit en rijd het zand uit en probeer het duin opnieuw, dit keer met meer snelheid en momentum
 • Denk eraan om het voertuig altijd recht te houden wanneer u achteruit een hoge zandduin afrijdt
 • Draag altijd een herstelriem en boeien bij u, vooral als u langs minder bereisde en afgelegen stranden loopt
 • Neem indien mogelijk een rijmaatje mee.

Conclusie

Voertuigen met vierwielaandrijving zijn heel leuk om te rijden als je weet hoe en wanneer je de juiste versnellingskeuze moet gebruiken en wanneer je 4Lo moet inschakelen. Het kennen van de vermogensband van uw voertuig en hoe deze zich gedraagt, is een zeer belangrijk aspect bij het overwinnen van uitdagende offroad-obstakels. In bijna alle gevallen zal uw bandenspanning een grote rol spelen in het succes van uw 4WD-capaciteiten.

Probeer nooit een obstakel op hoge snelheid en houd altijd rekening met de omgeving en andere 4WD-voertuigen die achter u komen. Respecteer te allen tijde uw voertuig en het milieu.

Oefening baart kunst, dus ga erop uit en geniet van je 4WD!

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated: 26/11/2023

Views: 5955

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.