Een lederen stuurwiel schoonmaken (6 effectieve stappen) (2023)

Eagle's Garage kan een deel van de verkoop of een andere vergoeding innen via de links op deze pagina. Dit brengt geen extra kosten voor u met zich mee en alle prijzen en beschikbaarheid zijn correct op het moment van publicatie.

Inhoudsopgave

Uw stuur is waarschijnlijk het meest aangeraakte onderdeel van uw auto en als iets vaak wordt gebruikt, is het natuurlijk vatbaar voor ziektekiemen, vuil en roet. Ze zijn er in verschillende variaties van materialen en coatings, maar het reinigingsprincipe is voor iedereen hetzelfde. Hier leest u hoe u een lederen stuur schoon maakt, glanzend en kiemvrij.

Dus, hoe werkt dat als je een lederen stuur hebt. Ja, je zult inderdaad wat extra voorzichtig moeten zijn als het gaat om het schoonmaken van het leer. U hoeft zich echter niet al te veel zorgen te maken, want het proces is vrij eenvoudig en ongecompliceerd.

Het enige is dat u voorzichtiger te werk moet gaan in vergelijking met stuurwielen die van andere materialen zijn gemaakt, zoals plastic, vinyl, hout of aluminium, omdat leer beschadigd kan raken als het reinigingsproces volledig verkeerd wordt uitgevoerd.

Genoeg hiervan, laten we naar het eigenlijke reinigingsproces gaan.

(Video) Hoe maak je leer fabrieksnieuw? | Stipt Polish Point | RTL Autowereld

Hoe maak je een lederen stuurwiel schoon - vettig, vies of plakkerig!

Een lederen stuurwiel schoonmaken (6 effectieve stappen) (1)

Als uw stuur vettig, plakkerig of op een andere manier vuil is geworden, dient u de onderstaande stappen te volgen.

Allereerst moet u uw werkgebied en de materialen die u bij de hand hebt, voorbereiden. Het is het beste om dit buiten te doen of ergens met goede ventilatie, aangezien het niet zo eenvoudig is om de reinigingsoplossing met de luchtdruk te verwijderen

Benodigde materialen

Je hebt een nodig:

 • Schone vod, papieren handdoeken
 • Leerreiniger of afwasmiddel
 • Borstel met harde haren of een Scotch Brite Pad
 • Water in een spuitfles
 • Plastic Trim Restorer of Interieur UV Protectant

Te volgen stappen bij Reinig een lederen stuurwiel

Doe het volgende om uw lederen stuur schoon te maken:

Stap 1:Bereid je werkplek voor en verzamel al het schoonmaakmateriaal dat je nodig hebt.

Stap 2:Als uw stuur echt vies of plakkerig is, zorg er dan voor dat u eerst zoveel mogelijk vuil en roet verwijdert. Gebruik een vochtige doek en veeg de gebieden schoon die olieachtig of plakkerig zijn of die zijn gemarkeerd met dik vet van gemorst voedsel. Het kan zijn dat je deze stap een paar keer moet herhalen als er veel vet is, maar wees niet te hard, anders beschadig je de leervezels. Probeer ook geen water in de gaten van het stuur te laten druppelen, aangezien dit in moderne auto's elektrische storingen kan veroorzaken.

Stap 3:Nu kunt u wat reinigingsoplossing op een doek of spons aanbrengen, afhankelijk van het materiaal waarvan uw stuur is gemaakt. Gebruik de spray om je scrubber vochtig te maken.

(Video) 21 AUTO HACKS WAAR NIEMAND JE OVER HEEFT VERTELD

Stap 4:Dep de vochtige doek of spons voorzichtig op het leer en begin erover te wrijven zoals je zou doen als je een schoen of ander schoeisel poetst. Wees voorzichtig en druk niet te hard. Als uw stuur lederen inzetstukken heeft, maak deze dan apart schoon, want er mag niet te veel druk op worden uitgeoefend. Als de oppervlaktestructuur ruw is, moet u dat gedeelte natuurlijk wat grondiger schrobben dan normaal en cirkelvormige bewegingen maken om hardnekkig vuil sneller te verwijderen.

Stap 5:Herhaal stap 4 totdat alle oppervlakken gelijkmatig schoon en vrij van vet en vuil zijn, veeg ze af en droog ze af met een schone doek of keukenpapier.

Stap 6:Nadat je klaar bent met het schoonmaken van alle oppervlakken, is het tijd om ze wat bescherming te geven tegen toekomstig vuil en roet. Gebruik een uv-beschermingsmiddel of plastic bekledingshersteller, omdat dit voorkomt dat het leer vervaagt, barst of uitdroogt, wat uiterst belangrijk is omdat u het uiterlijk van het interieur van uw auto wilt behouden zoals het was toen u het voor het eerst kocht.

Lees ook: 6 eenvoudige stappen voor het reinigen van een autoluchtfilter

Hoe u uw glanzende lederen stuurwiel in zijn oude glorie kunt herstellen

Na een goede en grondige poetsbeurt kan het stuur er op sommige plekken behoorlijk dof of zelfs bruin uitzien. Dat gebeurt om twee redenen: ten eerste kan een deel van de kleurstof zijn losgekomen door langdurig gebruik en ten tweede kan al dit schrobben met verschillende chemicaliën een deel van de vinylbescherming van het leer hebben verwijderd.

Als u niet tevreden bent met hoe uw stuur eruitziet of aanvoelt na het schoonmaken, raak dan niet in paniek, want het in zijn oude glorie herstellen is een gemakkelijke taak die slechts een beetje vinyl- of leerhersteller nodig heeft. Afhankelijk van de staat van je stuur moet je het proces misschien een paar keer herhalen, maar uiteindelijk zal het er zeker beter uitzien dan voorheen.

Materialen die je nodig hebt

Plastic zeildoek, doekje op alcoholbasis (optioneel)

Leer- of vinylhersteller

(Video) Interieur renovatie in 1 dag?! Hoe kan dat? - Stipt Polish Point

Microvezeldoeken/katoenen doeken

Polijstspons met handvat (optioneel)

Stappen om te volgen

Stap 1:Bereid je werkplek voor en verzamel alle materialen die je nodig hebt om je stuur te herstellen.

Stap 2:Bedek uw dashboard of een ander oppervlak met oude kranten of een plastic zeildoek om ervoor te zorgen dat u ze niet aantast tijdens het herstellen van het stuur.

Stap 3:Veeg het stof van het stuur met een schone, droge doek of, in dit geval, met een doekje op basis van alcohol, en laat het drogen.

Stap 4:Spuit een flinke hoeveelheid leer- of vinylrestaurator op een microvezeldoek en wrijf het met ronddraaiende bewegingen grondig in je stuurwiel. Als er vuile plekken zijn, wrijf deze dan krachtig totdat ze verdwijnen.

Stap 5:Herhaal stap 4 totdat u tevreden bent met het uiterlijk van uw stuur, het zou nu iets glanzender moeten zijn dan voorheen.

Stap 6:Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de hersteller, veegt u overtollig materiaal weg met een schone microvezeldoek en laat u het een nacht drogen en herhaalt u het proces desgewenst elke drie tot vier maanden.

(Video) Zelf je leren autostoel restaureren (repareren)

Opmerking:Pas op dat u de bedieningselementen op het stuurwiel niet beschadigt en er geen vloeistof in binnendringt. Als u wat schoonmaakmiddel op een van de knoppen of bedieningselementen op uw stuur krijgt, gebruik dan een vochtige doek om het onmiddellijk te verwijderen.

Lees ook: Hoe maak je een katalysator schoon zonder hem te verwijderen

Veel Gestelde Vragen:

Kun je Clorox-doekjes op een leren stuur gebruiken?

Nee, ze maken het leer hard en verwijderen een deel van de beschermende coating. Gebruik nooit huishoudelijke schoonmaakmiddelen in het interieur van een auto, omdat deze verschillende oppervlakken kunnen beschadigen. Zorg er altijd voor dat u het etiket van een reinigingsproduct leest voordat u het op een oppervlak aanbrengt.

Zijn stuurwielhoezen wasbaar?

In de meeste gevallen niet, maar het hangt echt af van het materiaal dat is gebruikt om het te maken. Je kunt proberen ze met de hand te wassen in een warm sopje als je dapper genoeg bent. Hoewel het beter is om ze niet te wassen, omdat dit de kans verkleint dat ze goed blijven zitten en goed passen.

Zouden babydoekjes werken op het lederen stuur?

Ja, babydoekjes zijn geweldig voor het reinigen van lederen stuurwielen. Vermijd het gebruik van huishoudelijke schoonmaakmiddelen of andere soorten chemicaliën, omdat deze een nadelig effect kunnen hebben op uw leer.

Is het toegestaan ​​om een ​​magische gum op leren stoelen te gebruiken?

Ja, in de meeste gevallen is het prima om magische gummen op gestoffeerde oppervlakken te gebruiken. Zolang ze niet-schurend zijn, zou je vlekken of vuil goed moeten wegschrobben.

Lees ook: Beste velgenreiniger

Conclusie

Lederen stuurwielen kunnen er geweldig uitzien en aanvoelen, maar na een tijdje verliezen ze die nieuwe glans. Als je besluit je stuur schoon te maken, volg dan de bovenstaande stappen en breng wat leer- of vinylhersteller aan als je klaar bent. Als je niet tevreden bent met hoe het eruit ziet of aanvoelt na het schoonmaken, kun je het proces altijd herhalen totdat je tevreden bent. Als uw stuur echter echt oud is, raad ik u aan een nieuw stuur te kopen in plaats van te proberen een oud stuur te restaureren.

(Video) Bank Schoonmaken zonder Professionele Reiniging

Andere aanbevelingen

 • Hoe geur van betonnen vloer te verwijderen
 • Water in gastank repareren (5 symptomen en effecten)
 • Hoe om te gaan met een top-lekkende auto-accu
 • Hoe weet u of uw koelvloeistoftemperatuursensor slecht is?
 • Hoe weet u of de radiatorventilator slecht is?

FAQs

Hoe auto stuur schoonmaken? ›

Om het stuur te reinigen kunt u het beste een sopje maken met lauwwarm water en met een doek alle onderdelen afnemen. Gebruik bij voorkeur een schoonmaakmiddel dat (kunst)leer niet aantast, anders kan uw stuur op den duur minder mooi worden. Droog het stuur na het schoonmaken met een andere doek.

Hoe maak je een leren stuur schoon? ›

Koop een reinigingsproduct voor leer en spuit het op een stevige, maar niet te harde borstel. Of je gebruikt een sopje met groene zeep. Wrijf vervolgens zachtjes met de borstel over het stuur. Denk daarbij ook aan de hoekjes, stiksels en andere kleine gaatjes en perforaties.

Hoe krijg ik stuur weer zwart? ›

Preventief helpt in ieder geval regelmatig onderhoud: reinigen met Leder COLOURLOCK Reiniger mild en regelmatig verzorgen met COLOURLOCK Leder Verzegeling. Bij een stuurwiel dat al kleverig is helpt een extra reiniging met COLOURLOCK Leder Reinigingsbenzine.

Hoe leer auto schoonmaken? ›

Spuit wat dieptereiniger op een schone, zachte doek. Reinig de lederen bekleding en leren autostoelen vervolgens door ronddraaiende bewegingen te maken. Laat de dieptereiniger bij vlekken eerst een seconde of dertig inwerken, voordat u met een schone doek het losgeweekte vuil opneemt.

Hoe krijg je leer mat? ›

Glanzend leer mat maken doe je met leerreiniger en een speciale leerborstel. Leder dat glimt ontstaat door vet en vuil. Door de leder autobekleding te behandelen met een leerreiniger en leerborstel, ontrek je het vuil en verwijder je de glans.

Hoe stuur mat maken? ›

Wanneer je je stuur gaat reinigen, wil je natuurlijk jouw stuur weer mooi mat maken. Een lederen stuur kun je op dezelfde manier reinigen als lederen bekleding. Nevel het stuur in met de Stipt Interior Matt Cleaner. Maak de Stipt Interior Detail Brush nat en kwast vervolgens het stuur goed in.

Hoe maak je glad leer schoon? ›

Gebruik op leer geen schoonmaakproducten voor gewone meubelstof, want deze kunnen het leer beschadigen. U kunt vlekken verwijderen uit glad leer door de vlek voorzichtig in te wrijven met een beetje groene zeep op een vochtige doek.

Hoe krijg je smeer uit leer? ›

Vetvlek verwijderen uit leer

Een vetvlek is het vervelendst om schoon te maken. Pak een schone, droge doek en dep hiermee op de vlek. Door te deppen verwijder je een deel van het vet uit het leer, zonder dat je dit uitveegt. Pak er wat talkpoeder bij, strooi dit over de vlek en laat het een nachtje intrekken.

Is leer makkelijk schoon te maken? ›

Alles wat van leer is, kan je schoonmaken met groene zeep. Leren portemonnees, schoenen, jassen en tassen, maar ook de leren bekleding van de auto of bank. Doordat groene zeep vet is, wordt het leer ook nog eens lekker soepel.

Hoeveel graden stuurt een auto stuur? ›

De rotatie van je stuur

Het aantal graden dat een racestuur kan draaien schommelt tussen de 180 en – je leest het goed – 1080.

Wat kost een nieuw stuurhuis? ›

Afhankelijk van wat er gerepareerd moet worden: een nieuw stuurhuis voor een gemiddelde auto kost zo'n € 750.

Wat kost een stuur bekleden? ›

Wat kost het om uw stuur te laten bekleden? Wilt u alleen de buitenrand van het stuur laten bekleden dan kan dit al vanaf € 400.00. Als u het hart van het stuur ook bekleed wilt hebben (voor en acherkant) zit hier een meerprijs aan vast van € 150.00., deze prijzen zijn inclusief leer en garen mits voorradig.

Waar begin je met schoonmaken? ›

Hoe moet ik schoonmaken?
 1. Werk van hoog naar laag: eerst bovenop kasten, dan tafels en vensterbanken en als laatste de vloer. Zo valt stof en vuil niet op een plek die al schoon is.
 2. Werk van schoon naar vies. Begin op de minst vuile plaatsen. Zo worden de spullen waarmee je schoonmaakt minder snel vies.
Nov 15, 2019

Hoe lederen autozetels onderhouden? ›

Gebruik een microvezeldoek

Kleine vuildeeltjes, zoals bijvoorbeeld zandkorrels, blijven dan tussen de vod en de autozetels zitten. Ze worden niet opgenomen en zo wrijf je ze uit op een manier die je lederen zetels beschadigt. Daarom gebruik je beter een microvezeldoek. Dat zal het vuil opnemen zonder schurend effect.

Hoe vaak moet je leer behandelen? ›

Hoe vaak per jaar moet ik mijn leren meubels behandelen? Wij raden aan om minimaal 2 tot 3 keer per jaar jouw leren zitmeubels te reinigen en te onderhouden. Bij lichte kleuren is het aan te raden om dit zeker 4 keer per jaar te doen. De vorige beschermlaag houdt een groot deel van het vuil tegen.

Hoe reinig ik mijn autozetels? ›

Meng water met afwasmiddel en giet dit over in een spuitfles. Houd de spuitfles vervolgens ongeveer 20 centimeter boven de vlek en spuit het mengsel op de vlek. Borstel vervolgens de bekleding voorzichtig met behulp van een zachte borstel. Spoel het hierna af met lauw water en poets het met een schone doek.

Hoe krijg je Kotslucht uit je auto? ›

De vieze geur van braaksel

Hoe langer het in de auto blijft liggen, hoe meer het in uw bekleding trekt. Haal het braaksel weg met een vochtige doek en strooi zuiveringszout op de plek waar het heeft gelegen. Laat het ongeveer een half uur liggen en zuig het zout dan op met een stofzuiger.

Hoe autozetels reinigen met stoomreiniger? ›

Tip: stoffen zetel reinigen met stoomreiniger

Om kleine vlekken te verwijderen, plaats het mondstuk schuin tegen de bekleding. Hou een microvezeldoek naast de plek en begin te stomen. De stoomstraal 'schiet' de vlek als het ware in de microvezeldoek.

Hoe het beste een hemel van een auto schoonmaken? ›

Hoe kan ik de hemel bekleding van mijn auto reinigen?
 1. Spray wat APC of fabric cleaner op een microvezel handschoen.
 2. Wrijf zachtjes over de hemel om het product in te werken.
 3. Wrijf na met een droge en schone microvezeldoek.

Videos

1. The Howling Mines | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 6
(Geek & Sundry)
2. Schoonmaken en poetsen van auto’s vraagt om liefde en passie voor het vak
(Wash and Care BV - Auto reinigen & stomen aan huis)
3. Crème bekleding van Patrick weer mooi maken
(Wash and Care BV - Auto reinigen & stomen aan huis)
4. Het hele huis ECHT schoon maken in 3 uur
(Poetsprins)
5. #Volkswagen #Passat interieur compleet reinigen op locatie in Wateringen #voorenna #beforeandafter
(Wash and Care BV - Auto reinigen & stomen aan huis)
6. Hush | Critical Role: THE MIGHTY NEIN | Episode 7
(Geek & Sundry)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated: 21/10/2023

Views: 6130

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.