Heb je ooit een fantastisch spel voor de Nintendo Switch gezien en wou je dat het mogelijk was om het op je computer of een gameconsole te spelen?
Wij ook, vriend. Geloof het of niet, deze droom is al realiteit voor sommige games op de markt – de toepasselijke naamplatformonafhankelijke spellen.
In de afgelopen jaren, naarmate de game-industrie groeide enveroverde de wereld stormenderhand, net als het aantal beschikbare spelplatforms. Gelukkig heb je met de release van een aantal platformonafhankelijke titels minder snel meerdere spelplatforms nodig, in plaats daarvan kun je ze openen en spelen op elk apparaat dat je voorkeur heeft.
In dit artikel bespreken we wat cross-platforms zijn, de verschillen tussen verwante termen, hun voor- en nadelen, en enkele van de meest populaire games met platformonafhankelijke ondersteuning.
Blijf lezen om meer te leren!
Wat zijn platformonafhankelijke games?
Platformonafhankelijke games zijn titels waarop kan worden gespeeldmeerdere spelplatforms of besturingssystementegelijkertijd. Met andere woorden,spelers kunnen hetzelfde spel openen en spelen, maar op verschillende spelomgevingen - mobiele telefoons en andere draagbare apparaten, zoals de Nintendo Switch, speciale spelconsoles, zoals de Xbox, en de vele operationele systemen (zoals de vele zogenaamde "distro's" van Windows, Mac en Linux).
In het verleden werden games vaak ontwikkeld voor een specifiek platform of besturingssysteem, waardoor het voor spelers onmogelijk was om dezelfde game op verschillende apparaten te ervaren. De recente opkomst van platformonafhankelijke game-ontwikkeling heeft het voor spelers echter mogelijk gemaakt om van dezelfde game op meerdere platforms te genieten, waardoor ze meer keuzevrijheid en flexibiliteit hebben.

Cross-play en cross-platforms: zijn ze anders?
Laat je niet voor de gek houden door hun soortgelijke bewoordingen. Hoewel ze nauw aan elkaar verwant zijn, bedoelen ze net iets andere dingen.
Cross-platform games verwijzen bijvoorbeeld naar games die voor meerdere spelplatforms worden uitgebracht. Cross-play-games daarentegen verwijzen naar titels waarmee gebruikers op verschillende spelplatforms samen kunnen spelen. Met andere woorden, je kunt platformonafhankelijke gaming beschouwen als een superset met cross-play-games.
NemenFortniteEnOorlogsframebijvoorbeeld: je speelt misschien op pc en je vriend is misschien een gamer die alleen op de console speelt, maar het is nog steeds mogelijk voor jou om als groep een feestje te bouwen en een aantal vijanden neer te schieten.
Dat gezegd hebbende, voor games die zeer competitief zijn en waarbij elk frame ertoe doet, kan cross-play de game oneerlijk maken, afhankelijk van het platform naar keuze – meer over hun voor- en nadelen later in het artikel.
Hoe zit het met cross-gen games?
Cross-genis nog een ander jargon dat veel wordt gebruikt in de game-industrie. Het concept staat voor 'cross-generation' en verwijst naar games die zijn ontworpen om op verschillende generaties van een bepaalde gameconsole te draaien.
Er kan bijvoorbeeld een cross-gen-game worden ontwikkeld om te werken op de ultramoderne generatie consoles (momenteel de PlayStation 5 en Xbox Series X), evenals de vorige generatie (zoals de PlayStation 4 en Xbox One ).
Al met al stellen games van verschillende generaties spelers in staat om de nieuwste releases te ervaren zonder te hoeven upgraden naar de nieuwste generatie gameconsoles, wat vooral geweldig is voor degenen die met een beperkt budget gamen.
Natuurlijk kunnen ze te maken krijgen met grafische afbeeldingen van mindere kwaliteit en soms zelfs prestatieproblemen, maar het is een relatief kleine prijs om te betalen - en het geld dat ze besparen, kan aan het einde van de maand een verschil maken.

Voordelen van platformonafhankelijke games
Het ontwerpen en ontwikkelen van platformonafhankelijke games brengt veel voordelen met zich mee, waaronder:
- Verhoogde spelersbasis en marketingpotentieel: aangezien platformonafhankelijke games tegelijkertijd op meerdere platforms worden uitgebracht, bereiken ze gegarandeerd een groter publiek. Dit stimuleert op zijn beurt de verkoop en verhoogt de omzet aanzienlijk;
- Langere speelduur: platformonafhankelijke games hebben meestal een langere levensduur, omdat ze in de loop van de tijd nieuwe spelers op meerdere platforms kunnen blijven aantrekken, zelfs nadat de aanvankelijke hype is verdwenen. Dit betekent waarschijnlijk ook meer inhoudsupdates voor spelers!
- Betere matchmaking en online multiplayer-opties: in cross-play-spellen is de pool van beschikbare spelers meestal veel groter dan hun niet-cross-play-tegenhangers, waardoor de kans groter wordt dat het matchmaking-systeem daadwerkelijk eerlijke wedstrijden creëert;
- Geeft vrijheid aan spelers: platformonafhankelijke games stellen spelers in staat het apparaat te kiezen waarmee ze zich het meest op hun gemak voelen. In het geval van platformonafhankelijke games met cross-play-functies, kunnen spelers verbinding maken en spelen met vrienden en familie die mogelijk verschillende apparaten gebruiken.
Nadelen van platformonafhankelijke games
Hoewel ze een indrukwekkend scala aan voordelen bieden, zijn platformonafhankelijke en cross-play-games niet de wonderbaarlijke oplossing, maar de enige oplossing om ze allemaal te beheersen - er zijn aanzienlijke nadelen waarmee ontwikkelaars rekening moeten houden wanneer ze overwegen een game beschikbaar te maken op andere platforms:
- Ze hebben grotere budgetten nodig: de technische complexiteit van platformonafhankelijke game-ontwikkeling vereist veel experts en een groter budget om ze in te huren, wat dit voor velen een onhaalbare aanpak zou kunnen makenindie-ontwikkelaars;
- Verschillen in hardware: verschillende spelplatforms draaien op verschillende hardware, waardoor optimalisatie een veeleisende en tijdrovende taak kan zijn. Ontwikkelaars verkleinen bijvoorbeeld vaak de visuele kwaliteit van de game en verminderen deze om tegemoet te komen aan oudere, zwakkere gamingplatforms;
- Besturingsschema's en gebruikersinterfaces: aangezien verschillende platforms verschillende besturingsschema's hebben, zullen ze waarschijnlijk een iets andere gebruikersinterface rechtvaardigen voor een geweldige gebruikerservaring. Bovendien kan het de taak van game-ontwerpers ontmoedigender maken, aangezien de besturing perfect moet zijn op alle spelplatforms;
- Competitieve onevenwichtigheden: cross-play-games met een zeer competitieve aard, zoals Fortnite, kunnen een onevenwichtige omgeving voor spelers creëren. Richten met een muis is bijvoorbeeld meestal veel gemakkelijker dan met een controller, wat een inherent voordeel zou opleveren voor degenen die op computers spelen - en in dergelijke games telt elke milliseconde;
- Potentiële platformbeperkingen: als je een game voor meerdere apparaten uitbrengt, kunnen sommige platforms extra kosten of goedkeuringen vereisen voordat spelers de game kunnen kopen.
Enkele van de beste platformonafhankelijke games
Fortnite

Fortnite, ontwikkeld en uitgegeven door Epic Games, wordt beschouwd als de huidige gouden standaard voor battle royale-games, en is sindsdien een van de meest populaire games ter wereld geworden - volgens statistieken-tracking-websites zoals activeplayer.io, in de afgelopen 30 dagen, de hoogste aantal gelijktijdige spelers werd geregistreerd bij15,7 miljoen spelers.
Een van de opvallende kenmerken van Fortnite zijn de platformonafhankelijke en cross-play-mogelijkheden. De game is beschikbaar op een breed scala aan platforms (pc, Mac, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch, noem maar op), en is een belangrijk onderdeel van het wereldwijde succes.
Bovendien kunnen spelers een account aanmaken, op het ene platform spelen en dan in een opwelling naar een ander overschakelen zonder enig verlies van voortgang - hun voortgang is gekoppeld aan het account dat ze gebruiken, dus er is geen druk om toegewijd te blijven een enkel platform. Dit is vooral geweldig voor degenen die constant in beweging zijn en graag zo nu en dan wat Fortnite-wedstrijden willen spelen, maar geen gemakkelijke toegang hebben tot een computer of een console.
Minecraft

Wat jarenlang een indiegame was voordat het aansloeg bij zowel jonge als oude gamers, is Minecraft nog steeds een van de meest populaire games ter wereld. Het maakt de "sandbox"-belofte echt waar, waarbij spelers vrij zijn om te doen wat ze willen in het spel.
Een normale playthrough? Rekening. Boerderijen automatiseren met vanillemechanica? Rekening. Gigantische gebouwen maken in creatieve modus en tools van derden? Rekening. Mods of plug-ins in multiplayer-servers voor een complete opschudding van het spel? Rekening. Computersystemen opnieuw creëren vanaf nul en zelfs enkele basisprogrammeerroutines implementeren met "redstone"? Rekening!
Cruciaal voor de wijdverbreide acceptatie en de recente stijging in populariteit waren de platformonafhankelijke ontwikkeling en cross-play-mogelijkheden van Minecraft, waardoor spelers van meerdere platforms verbinding kunnen maken en met elkaar kunnen spelen.
Er is echter een klein addertje onder het gras: Minecraft heeft twee verschillende game-edities - toepasselijk Java en Bedrock genoemd. De eerste is alleen beschikbaar voor Linux, Mac en Windows-pc, terwijl de laatste op alle andere werktspelplatforms(samen met de Windows-pc).
Spelers kunnen met elkaar op dezelfde server spelen zolang hun edities en spelversies overeenkomen, hoewel het mogelijk is om beide edities te integreren met sommige plug-ins.
Oorlogsframe

Warframe, ontwikkeld en uitgegeven door Digital Extremes in 2013, is een van de meest populaire third-person looter shooter-videogames op de markt. Met ongeveer 10 jaar aan updates en inhoud is dit een game die gemakkelijk honderden (zo niet duizenden) uren kan kosten als je eenmaal verslaafd bent - en het is heel gemakkelijk om te verdwalen met de snelle actie, coöperatieve gameplay van de game, verschillende diepgaande voortgangssystemen en een enorme variëteit aan inhoud.
Nogmaals, de platformonafhankelijke release van Warframe is cruciaal vanwege het overweldigende succes in het genre, waarbij veel spelers het comfortabeler vinden om vijanden neer te maaien en schermopruimende spreuken op een console uit te spreken. De game biedt ook cross-play-mogelijkheden, een functie die in december 2022 is uitgebracht, zodat spelers op alle beschikbare platforms samen missies kunnen uitvoeren, waardoor de matchmaking-tijden effectief worden verkort en de community nog groter wordt.
Eervolle vermeldingen
Er zijn tientallen platformonafhankelijke games, waarvan sommige cross-play-functionaliteiten hebben!
- Paladins, Rocket League, Brawlhalla, Chess Ultra, SMITE en Realm Royale ondersteunen bijvoorbeeld pc, PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch;
- Call of Duty: Warzone ondersteunt daarentegen alleen pc, PlayStation 4 en Xbox One;
- Ark: Survival Evolved en Sea of Thieves ondersteunen alleen de Xbox- en pc-omgevingen;
- Eve: Valkyrie, een game die zich afspeelt in het uitgestrekte universum van EVE Online, ondersteunt alleen pc en PlayStation 4.

Afsluitende gedachten
Zoals je in dit artikel kunt zien, worden platformonafhankelijke games steeds belangrijker in de game-industrie, met enkele van de meest populaire online multiplayer-titels die platformonafhankelijke en zelfs cross-play-ondersteuning bieden. Deze functies bieden een meer inclusieve en toegankelijke game-ervaring, waardoor spelers verbinding kunnen maken en met vrienden kunnen spelen op een groot aantal platforms.
Er zijn inderdaad grote uitdagingen verbonden aan het ontwerp en de ontwikkeling van platformonafhankelijke games, waaronder problemen met prestaties/optimalisatie en compatibiliteit. Toch zullen de vele voordelen, zoals een langere levensduur van games en een meer betrokken community, waarschijnlijk veel groter zijn dan de nadelen.
Naarmate de game-industrie blijft evolueren en de grenzen van technologie nog verder verlegt, kunnen we verwachten dat steeds meer game-ontwikkelingsbedrijven platformonafhankelijke mogelijkheden gaan implementeren.
Als je een game wilt ontwikkelen die op meerdere platforms wordt uitgebracht en zelfs wat cross-play-ondersteuning wil integreren, houd er dan rekening mee dat de taak veel gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Je moet niet alleen goed thuis zijn in het ontwerpen en ontwikkelen van games, maar een goed begrip van je beoogde gamingplatforms is een must-have. En dit is waar uw expertise u kan helpen!
BijHoofdblad, ontwikkelen we al sinds 2010 games op aanvraag voor onze klanten. Ons team van meer dan 70 hooggekwalificeerde professionals is goed thuis in alles wat te maken heeft met game-ontwikkeling in Unity en Unreal Engine - van game-ontwerp tot programmeren en het maken van alle game-items, we kunnen het allemaal!
Waar wacht je nog op om aan de slag te gaan met je aankomende game? Het enige dat u hoeft te doen, is contact opnemen door hieronder een spelofferte aan te vragen!