Besturing, uitlijning en afstemming - Wijzigingen van de ophanging - 4 Wheel Drive & Sport Utitlity Magazine (2023)

Gerelateerde video

MotorTrend-staf

De verschillende componenten van een typisch stuursysteem met rechte as zijn eenvoudig, maar vereisen onderhoud en afstemming om goed te kunnen functioneren. Van de rotatie van het stuur tot het in elkaar grijpen van de tandwielen van het stuurhuis en verder door de beweging van de verschillende schakels en hendels waaruit het stuursysteem bestaat, er is veel te weten. Hoewel dit overzicht van stuursystemen, stuurgeometrie, wieluitlijning en afstelling van het stuursysteem u niet meteen een stuurexpert zal maken, zal de hierin opgenomen informatie u een betere - en meer deskundige - offroad-liefhebber maken.

De principes van ophangingsgeometrie en uitlijning
Aangezien 4 Wheel Drive & Sport Utility draait om rechte assen, gaan we ons concentreren op het soort stuursystemen en de geometrie die inherent zijn aan dergelijke opstellingen. Verwacht daarom niet de term camber in dit verhaal te zien, aangezien de enige keer dat een rechte as enige camber vertoont, is wanneer de behuizing verbogen is.

Het stuuraspect dat het meeste effect heeft op de stuurrespons en prestaties van een vaste as, is de casterhoek. Ook bekend bij oudjes als kingpin-hoek, verwijst caster-hoek naar de verticale hoek van de fusee.

Gewoonlijk zijn de toppen van de fusees iets naar achteren gekanteld om redenen van stuurstabiliteit. Met een zwenkwiel van 2 tot 6 graden in de fusees, vertoont de besturing een zelfcentrerende actie, waardoor de voorwielen recht vooruit blijven wanneer het voertuig in een rechte lijn rijdt. Het centrerende effect van Caster zorgt er ook voor dat de voorwielen terugkeren naar een rechtuitstand wanneer het voertuig een bocht verlaat. Wanneer de caster-hoek bijna nul is, treden er drastische veranderingen in de besturing op. Zonder caster zal de besturing de neiging hebben om zenuwachtig te zijn, vooral bij snelheden op de snelweg, en zullen de voorwielen niet zelfcentreren bij het rijden in een rechte lijn of bij het verlaten van een bocht. Aan de andere kant, verstel de fusees met maximale caster en het tegenovergestelde effect wordt gezien, met een enorme toename van de stabiliteit maar minder responsief sturen.

Dat is natuurlijk een basisoverzicht van caster-veranderingen, maar het is belangrijk om vertrouwd te raken met hoe caster de besturing van een met een rechte as uitgeruste 4x4 beïnvloedt, vooral als u van plan bent een geveerde lift te installeren - of al hebt geïnstalleerd. Dit is waarom: Vergeleken met een OE-bladveer en de hoeveelheid zwenkwiel die deze instelt, kan een aftermarket-set veerpakketten de as iets voor of achter de oorspronkelijke locatie plaatsen. Stel je voor dat het ashuis is bevestigd aan een aftermarket veerpakket met hoge boog op een locatie dichter bij de voorste hanger of sluiting; een dergelijke positie zou het ashuis - en de bovenkant van de fusee - naar achteren draaien vanwege de kromming van het veerpakket, waardoor er meer zwenkwiel ontstaat. Het tegenovergestelde geldt als de as op de bocht van het verenpakket naar achteren wordt bewogen; de bovenkant van de fusee wordt naar voren gedraaid en het resultaat is een vermindering van het zwenkwiel.

Vasthouden aan caster-veranderingen, gebruiken veel voorste bladveerpakketten een dunne 1- tot 3-graden vulring tussen het ashuis en de veerpakketten die bedoeld is om te voorkomen dat de U-gewrichten van de aandrijfas vastlopen. Wanneer het dikke uiteinde van de shim echter aan de voorkant van het voertuig wordt geplaatst, worden het ashuis en de fusees naar voren gedraaid, met als resultaat een vermindering van het zwenkwiel.

Veranderingen in de casterhoek doen zich ook voor wanneer een multi-link-spiraalophanging wordt aangepast of opgeheven. Als de as gewoon recht naar beneden wordt bewogen - zoals bij een lift - verandert er niets aan het zwenkwiel. Als er echter nieuwe positioneringsschakels worden geïnstalleerd, of als de OE-positioneringsschakels worden hergebruikt met hogere veren, zijn er duidelijke veranderingen in de zwenkwielhoek, die moeten worden aangepakt om acceptabele rijeigenschappen te behouden, aangezien de positioneringsschakels verantwoordelijk zijn voor het positioneren van de ashuizen in zowel latere als longitudinale vlakken, evenals in een verticaal vlak met betrekking tot de fusees.

De teeninstelling van een stuursysteem is de afstelling die de hoek van de voorwielen regelt. Direct boven de voorbanden gezien, is teen de afstand tussen de voor- en achterrand van elke band. Wanneer de voorkant van de banden dichter bij elkaar staan ​​dan de achterkant van de banden, is de besturing ingesteld op toespoor. Als de achterkant van de banden dichterbij staat dan de voorkant van de banden, is uitspoor het resultaat. Op een 4x4 met vaste as is de instelling van de teen cruciaal voor de rechtuitstabiliteit. Onjuiste afstelling van de teen resulteert in merkbare drift, vooral op snelwegsnelheden, evenals ongelijkmatige slijtage van het loopvlak.

Een ander interessant aspect van de stuurgeometrie is de Ackermann-hoek. Wanneer de voorbanden om een ​​hoek worden gestuurd, moet de buitenband een langere weg afleggen dan de binnenband. Zo moet de stuurhoek van de buitenband kleiner zijn dan de binnenband, die merkbaar strakker wordt gestuurd. Het instellen van de stuurgeometrie om een ​​juiste Ackermann-hoek te produceren is cruciaal voor het nemen van bochten, zelfs bij lage snelheden en op vuil, stenen of harde oppervlakken. Fundamenteel vermindert Ackermann aanzienlijk de neiging van een voertuig in bochten om zijn banden zijwaarts te schrobben of te slippen. De mate van Ackermann wordt in de fabriek ingesteld en kan niet echt worden gewijzigd zonder het hele stuursysteem opnieuw te ontwerpen.

Caster is een meting - in graden - van de hoek van de stuuras. Zoals weergegeven, is de lijn die door de bovenste en onderste kogelgewrichten wordt getrokken de caster-hoek. Voor nauwkeurige en stabiele besturing en rechtlijnige volgeigenschappen, moeten er verschillende graden van positieve caster in de fusees worden geplaatst. Positief caster helpt ook het zelfcentrerende effect van het stuursysteem bij het verlaten van een bocht.

Afstemming van besturing en uitlijning
Toen het stuursysteem van uw 4x4 de onderzoeks- en ontwikkelingsfase van de fabriek doormaakte, werd er heel weinig tijd besteed aan het nadenken over de aftermarket-aanpassingen van de ophanging die de meeste enthousiastelingen aan hun wielers aanbrengen. Met andere woorden, een OE-stuursysteem is eenvoudigweg niet ontworpen om goed te functioneren in een toepassing met matige of zware belasting. Zoals eerder vermeld, kunnen zelfs kleine veranderingen in de rijhoogte van een ophanging de stuureigenschappen drastisch veranderen. Met dat in gedachten hebben fabrikanten van aftermarket-stuurinrichtingen specifieke producten ontwikkeld die bedoeld zijn om het stuursysteem van een opgeheven 4x4 te laten presteren zoals de OEM het heeft ontworpen.

De opvulstukken voor de as van de vrachtwagen van zinklegering van Specialty Products Company zijn een handig basisaccessoire voor het aanpassen van de hoek van het ashuis. Geïnstalleerd tussen het veerkussen van de behuizing en het bladverenpakket, zal elke set vulplaatjes de behuizing een bepaalde hoeveelheid draaien.

De shims zijn verkrijgbaar in 1/2-, 1-, 1-1/2-, 2-, 2-1/2-, 3-, 3-1/2-, 4-, 5- of 6-graden stellen.

Het wisselen van zwenkwielen op Jeep Cherokees bijvoorbeeld, met voorste draagarmen, wordt eenvoudig gemaakt met Specialty Products' Jeep zwenkwielvulringen. De shims, die 1/32-, 1/16- en 1/8-inch dik zijn, worden geïnstalleerd tussen het onderste draaipunt van de draagarm en het frame. Neem contact op met Specialty Products Company op (800) 525-6505 voor meer informatie.

Dit trick offset kogelgewricht is bedoeld om maximaal 2 graden caster en camber afstelling te bieden op Jeep Cherokees, CJ's, YJ's, TJ's, Grand Wagoneers, Grand Cherokees en andere Jeep 4x4's. Het kogelgewricht van OE-kwaliteit van Specialty Products, dat gebruik maakt van een versprongen montagebout, is een basisbout voor het oude kogelgewricht en is verkrijgbaar in versies met 1/2, 1, 1-1/2 of 2 graden van positieve of negatieve aanpassing.

Hoogwaardige stuurupgrades Vroeger waren harde stuursystemen alleen te zien op 4x4's waarvan de eigenaars bereid waren een verzameling niet-overeenkomende componenten in elkaar te flansen, en vervolgens de nieuwe hoogwaardige opstelling op hun wielers te fabriceren en te monteren. Tegenwoordig is dat allemaal veranderd. De aftermarket staat vol met op maat gemaakte stuuraccessoires die zijn ontworpen om respons, kracht en betrouwbaarheid in te bouwen in bijna elke trailrig, rockcrawler of dagelijkse bestuurder. Het beste van alles is dat deze hoogwaardige stuurcomponenten zijn ontworpen en vervaardigd om op een 4x4 te passen zonder de hulp van een werktuigbouwkundig ingenieur. Hier zijn een paar verbeterde stuurcomponenten die uw offroad-avonturen een meer lonende en veiligere ervaring zullen maken.

AGR Performance Steering produceert gelikte upgrade stuursystemen voor de meeste Jeeps, Toyota's en SUV's. Het Rock Ram-systeem van AGR heeft een snelle stuurverhouding van 16:1 voor een responsieve besturing en lichte kleppen voor een uitstekend gevoel. Het Rock Ram-systeem produceert 100 procent meer stuurkracht dan het OE-systeem en is in elk opzicht een complete set omdat het een Super Pump-stuurpomp, een Rock Ram-stuurhuis, een Rock Ram hydraulische stuurcilinder, stangkoppen, een slangenset bevat , een verlenging van het stuurreservoir en universele montagebeugels.

Een neergelaten sleepstang of stuurarm is vereist bij een opgeheven ophanging om de juiste stuurgeometrie te behouden. Superlift en Skyjacker vervaardigen verschillende stijlen van neergelaten stuurschakels met behulp van zeer sterke smeedstukken of gietstukken, wat een cruciaal aspect is van aftermarket-ophangingscomponenten.

Dynatrac kan een gelikte aanpassing uitvoeren op bijna elke set fusees die de spoorstangeinden (en de spoorstang) van een locatie onder het ashuis naar een hogere positie verplaatsen voor meer bodemvrijheid. Dynatrac maakt een conus in de bovenkant van de trekstangbevestiging op de fusee, waardoor de trekstanguiteinden vanaf de bovenkant kunnen worden geïnstalleerd (omgekeerd), waardoor een paar centimeter speling ontstaat.

Aanpassingen aan het stuursysteem U hoeft niet altijd een heleboel fraaie stuurcomponenten te installeren om de stuurrespons, het stuurgevoel en de bediening van een 4x4 te maximaliseren. Vaak zijn basisaanpassingen en onderhoud alles wat nodig is om de stuurfunctie te maximaliseren, en in sommige gevallen zijn de kosten bijna altijd laag of nul. Hier zijn een paar van de componenten die moeten worden geïnspecteerd, afgesteld en onderhouden op het stuursysteem van een 4x4.

Wiellagers (A) worden bij stuurproblemen vaak over het hoofd gezien. Als uw 4x4 niet goed spoort, of te veel heen en weer beweegt, zijn de wiellagers mogelijk versleten of niet goed afgesteld. Controleer de wiellagers op vet, gebroken lagerringen of niet goed vastzitten (te los of te strak) van de borgmoer, en pas ze aan of onderhoud ze zoals gespecificeerd in de onderhoudshandleiding van uw 4x4. Vergeet niet nieuwe splitpennen te plaatsen op de kroonmoeren die de wielnaaf en lagers op hun plaats houden.

Versleten spoorstangeinden (B) kunnen ook bijdragen aan slordige stuurprestaties en ongelijkmatige bandenslijtage. Pak de spoorstangeinden bij de fusee vast met uw hand en probeer deze zijdelings en in de lengterichting te bewegen - er mag geen waarneembare beweging zijn, hoewel het spoorstangeind waarschijnlijk iets zal draaien, zoals zou moeten. Controleer ook de trekstanghoezen op scheuren en spuit glijmiddel door de smeernippels, indien aanwezig.

Een versleten of niet goed afgesteld stuurhuis (C) veroorzaakt een onregelmatige stuurwerking. Veel stuurhuizen zijn uitgerust met een afsteller, die kan worden gebruikt om de overmatige speling van de interne wormaandrijving van het stuurhuis op te heffen.

Een verbogen sleepstang of een beschadigde trekstang (D) kan de stuurprestaties beïnvloeden. Een kapotte sleepkoppeling beperkt de stuurhoek en de positie van het stuurwiel, en een vervormde trekstang verandert de teenafstelling, wat leidt tot overmatige bandenslijtage, slechte spoorvolging en de neiging van het voertuig om naar één kant te trekken kant wanneer u in een rechte lijn rijdt.

FAQs

What setting should my 4 wheel drive be on? ›

Use 4L when driving in deep mud or snow, soft sand, up steep inclines, and on extremely rocky surfaces. Stick to low speeds in this setting, around 10 MPH. 4H is your go-to setting for driving at normal speeds (30 to 50 MPH), but with additional traction.

What's the difference between all-wheel drive and 4 wheel drive? ›

All-wheel drive, or AWD, refers to a system where all four wheels can gain traction independently of each other. The difference between AWD and 4WD is that AWD is typically always on while you can toggle between having 4WD on and off.

What would cause 4 wheel drive not to work? ›

Faulty Switch - If the switch itself is bad, it won't let current flow from the battery to the solenoid, and won't allow the transfer case to engage four-wheel-drive. Even if the switch feels fine, it could be corroded, dirty, or broken internally.

What's the difference between a full time four-wheel drive and a part time four-wheel drive? ›

With full-time 4×4, the vehicle will operate by default in four-wheel drive mode, using a center differential to turn the front and rear driveshafts at independent speeds. In a part-time 4WD system, a vehicle will operate primarily as a two-wheel drive vehicle as long as conditions allow.

Should I use 4x4 high or low in snow? ›

When to use High: Choose high-range 4×4 when you want to drive at normal speeds over roads that are wet or snowy, such as when enduring your 405 commutes in a summer storm or beating the ski traffic to Big Bear during winter.

Is it OK to drive in auto 4WD on the highway? ›

Although not always optimal for efficiency and wear of your vehicle 4wd driveline, AUTOMATIC 4 HI can be used on any road condition without risk of damaging your vehicle.

What are the disadvantages of AWD? ›

AWD Cons
  • AWD typically doesn't get as much life out of the tires because all four wheels are being powered while driving.
  • Added weight can reduce fuel efficiency.
  • Limited off-road capabilities.
  • A more complex system, which raises the cost of a vehicle.

Is AWD or 4WD better in sand? ›

For driving in sand, a 4WD system is generally the best choice. A 4WD system can provide the traction and stability needed to navigate through sandy terrain, and the low-range gear can be helpful for driving over sand dunes.

Is it worth it to get all-wheel drive? ›

Pros of All-Wheel Drive

While a driver's safe habits are a big factor in how well a car handles, AWD assists with technology and mechanics to help keep vehicles moving in the right direction on wet roads and icy patches. In areas with harsh winters, you're less likely to get stuck on snow-covered roads.

What are the most common 4WD problems? ›

Common 4WD problems you'll eventually encounter
  • A cracked chassis. When off-roading, there will likely be times when you run over a large rock or bottom out your vehicle while tackling a weird angle. ...
  • Worn out shocks. ...
  • Malfunctioning 4WD. ...
  • Broken-down transfer case.
Jul 11, 2022

Why can't you drive fast in 4WD? ›

Some drivers worry about the speed at which they can safely drive their 4WD vehicles. This is a natural concern since the reasoning is that with more components (extra driveshaft) and gears engaged, it puts more strain on the engine and limits the RPMs.

How can you tell if your 4 wheel drive is bad? ›

Test Method Two: Lift Your Car

You don't need your vehicle very high, just enough to get your tires off the ground. Then hit the gas while someone outside the vehicle checks to see if all the tires move. If they are all moving, your four-wheel drive should be working great.

How fast can you go in 4 wheel drive full time? ›

What Happens If You Drive Too Fast in 4 Wheel Drive? The answer to the “how fast can you drive in 4 high” question is roughly 60mph.

Which is better part time 4WD or full time 4WD? ›

Full time 4WD is not fuel efficient like part time 4WD. Just takes more power to make all those gears, front and rear, work. Also, 4WD is more wear and tear, and abuse, on the whole drive train, unlike part time and only two wheels are being driven.

How much better is 4 wheel drive? ›

4WD improves traction in dangerous driving conditions, such as snow, ice, rocks, and other scenarios that can make control difficult. By engaging both sets of wheels, traction and control improves. Additional weight contributes to better grip on the road.

What is 4H and 4L in 4WD? ›

You can use 4H when you are driving on the highway in snowy conditions, or when driving on a smoothly paved dirt road. It's smart to keep speeds under 55 mph if you have shifted into 4H. 4L is designed to give you more torque in those super difficult driving conditions.

What is 2H 4H and 4L in 4WD? ›

The terms 2H, 4H, and 4L denote driving modes for 4x4s. 2H is 2WD High Range for normal everyday driving; 4H is 4WD High Range for driving at normal speed but where traction is needed; and 4L is 4WD Low for driving when you need more torque but at a reduced speed.

Which 4x4 setting for snow? ›

4L is best when you're on icy roads, climbing rocks, crossing water, or powering through deep mud. 4H is more commonly used than 4L, and this setting is beneficial because it allows you to drive up to 55 mph while transferring torque to all four wheels. This setting comes in handy when you need additional traction.

Can you drive 70 mph in 4 wheel drive? ›

Safety is paramount when it comes to driving, especially at high speeds. While it's technically possible to drive at 70 mph on a 4-wheel drive as discussed in the previous section, several safety aspects must be considered.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated: 23/12/2023

Views: 5916

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.